Ponta cerşeşte voturi de la românii de peste Prut sau cum Republica Moldova alege preşedintele României

V-aţi gândit vreo dată că un stat vecin ar putea să aleagă preşedintele altui stat? Acest lucru s-a întâmplat în România, în anul 2009. Pe data de 6 decembrie 2009 românii din România au votat pentru ca Mircea Geoană, reprezentantul partidului PSD să devină preşedintele României. Românilor din străinătate însă nu le-a plăcut această alegere, cum adică urmaşii comuniştilor să ajungă din nou la conducere?

Conform rezultatelor exit-poll-urilor publicate duminică, la ora 21:00, care nu includeau voturile din străinătate, Mircea Geoană era câştigător. Social-democraţii au deschis şampania… A doua zi, pe 7 decembrie, după publicarea rezultatelor din străinătate, Traian Băsescu avea 50,33% din voturi. Social-democraţii au scos vodka…

Presupun că nu o dată l-aţi văzut la televizor pe Băsescu vorbind despre „fraţii de peste Prut”, şi cred că nu o dată aţi auzit declaraţiile social-democraţilor, despre înăsprirea condiţiilor de obţinere a cetăţeniei române pentru cei din Republica Moldova?!

După ce Guvernul a hotărât simplificarea procedurilor de redobândire şi acordare a cetăţeniei române pentru basarabeni, PSD solicită dezbaterea cu prioritate a OUG privind cetăţenia. Mircea Geoană, preşedintele PSD, consideră că cetăţenia trebuie discutată cu prioritate în Parlament pentru a se stabili formula cea mai expeditivă şi cea mai acceptabilă din punct de vedere intern şi european.

26 aprilie 2009
Gazeta de Cluj

Cum credeţi, e doar o coincidenţă faptul că majoritatea Românilor din străinătate l-au votat pe Băsescu şi nu pe Geoană? Concluzia: românii din Republica Moldova au pus punctul final în alegerea preşedintelui României.

Să ne deplasăm în anul 2014.

S-ar fi gândit cineva că peste 5 ani de la declaraţiile PSD, aceştia se vor trezi „din somnul cel de moarte” şi se vor îndrepta cu braţele larg deschise către poporul moldovenesc, pentru a le oferi ajutoare, susţinere şi promisiuni? S-a ajuns până la absurd: prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, i-a acordat sprijin lui Victor Ponta în alegerile din 2014. Această situaţie este absurdă prin faptul că PLDM (din care face parte Iurie Leancă) îl susţine oficial pe Iohannis Klaus.

ponta-leanca

Şi ce a făcut Ponta pentru Republica Moldova?

Leancă și Ponta. Unii ar zice că e cea mai mare eroare a actualului Prim-ministru. O eroare care a generat SMURD funcțional în Moldova. O eroare care a generat 100 de microbuze pentru școlile din Moldova. O eroare care a generat trei autobuze pentru teatre și vreo 70 de mașini de teren pentru funcționarii publici. Și da, această eroare a mai generat și câteva zeci de grădinițe reparate din granturile oferite de statul român.

23 octombrie 2014
Blogul lui Eugen Luchianiuc

Ce vedem noi de fapt?

PSD a învăţat din propriile greşeli şi a început să cerşească voturi de la românii din Republica Moldova. Ponta încearcă să joace teatru şi rolul lui în acest teatru este ocrotitorul românilor de peste Prut. Personajul lui Ponta este inspirat din imaginea lui Traian Băsescu. Băsescu chiar şi azi susţine Republica Moldova, chiar dacă ştie că nu va mai fi preşedinte, chiar dacă ar putea să se retragă în umbră şi să ducă o bătrâneţe liniştită, chiar dacă ştie că PSD, ajunşi la conducere, îl vor defăima şi-l vor da uitării.

Chiar dacă Ponta este făţarnic şi vrea de la noi numai voturi şi nimic mai mult, sper ca următorii 5 ani să păstreze această atitudine pseudo-pozitivă faţă de Republica Moldova. Sper să nu-şi scoată masca imediat după validarea rezultatelor. Sper că nu e prost şi înţelege că la alegerile din 2019 va fi reales numai dacă va fi cuminte aceşti 5 ani.

Credeţi că dacă eu sper la aceste lucruri, atunci aş fi gata să-l votez? Nu, nici într-un caz! Eu sper, deoarece ştiu că turma îl va vota, toţi au fost cumpăraţi cu nişte cadouri de la Ponta, iar mie îmi rămâne decât să sper.


Comentarii

Lasă un răspuns