Strategia de NEpromovare Durex în România

Sunt Web Developer la GoodAfternoon.ro. Împreună cu colegii mei dezvoltăm site-ul pentru o companie care, pe scurt, vinde prezervative, lubrifianţi şi geluri intime. Nu scriu denumirea companiei deoarece nu contează la această etapă. Pentru un brand din domeniul sexului este greu să faci o campanie de promovare, iar publicitatea pe Google şi Facebook impun tot felul de restricţii.

M-am gândit să analizez brandul Durex. De ce acest brand? Deoarece este cel mai mare de pe piaţă şi am o imagine potrivită pentru această postare.

durex-romania

Primul lucru pe care l-am găsit în Google este campania „Durex LoveVille”. Pe scurt: în cadrul campaniei au participat 13 oraşe din regiunea balcanică, dintre care cinci sunt în România. Timp de trei luni s-au calculat câte prezervative (indiferent de brand) au fost cumpărate în fiecare dintre aceste oraşe. Oraşul în care s-au cumpărat cele mai multe prezervative a devenit capitala petrecerii LoveVille organizată de Durex.

Punctele tari

  • Campania s-a desfăşurat paralel în 5 ţări, adică au concurat între ele nu numai oraşele dar şi ţările. Cine dintre noi nu ar vrea să demonstreze că Românii sunt cei mai buni în pat?
  • A existat o promovare puternică pe pagina de Facebook Durex România, care are peste 300 de mii de aprecieri.
  • Organizatorii au încercat să mobilizeze blogger-ii, să încarce filmuleţe pe YouTube, aşteptându-se ca acestea să devină virale etc.

Instrumentele folosite

  • Cel mai banal, simplu dar şi important instrument de promovare este Facebook. Durex a făcut şi o aplicaţie de Facebook.
  • Organizatorii se aşteptau ca toată această campanie să se transforme într-o competiţie, întrecere, un fel de Eurovision sau Jocuri Olimpice. În aplicaţia de pe facebook utilizatorii puteau să facă pariuri pentru oraşul care va câştiga cursa. Au existat şi premii: lenjerie de pat şi invitaţii VIP la evenimentul final.
  • Pe canalul YouTube au încărcat un filmuleţ mai mult sau mai puţin subtil şi nişte filmuleţe pentru fiecare oraş din România care participa la concurs.

Punctele slabe

La acest capitol voi scrie mai mult. Când m-am apucat de acest articol credeam că voi avea multă informaţie şi voi fi fascinat de cum Durex îşi face promovare în România, însă am rămas dezamăgit.

Filmuleţele şi imaginile realizate de Durex International într-adevăr sunt virale şi reprezintă un etalon, în schimb Durex România se pare că ori nu vrea să îşi facă promovare, ori vrea dar nu poate. Primul filmuleţ de promovare este bunicel, l-am mai văzut anterior, însă nu m-am prins despre ce este şi l-am închis direct. Pe canalul oficial, timp de 6 luni filmuleţul a strâns numai 200 mii de vizualizări. Celelalte 5 filmuleţe, despre fiecare oraş din România care a participat la concurs, au strâns împreună 51 de vizualizări.

Durex se aştepta ca toţi blogger-ii să scrie despre acest eveniment, ca aceştia să îndemne oamenii să cumpere cât mai multe prezervative şi oraşul să devină Capitala LoveVille. Eu sunt blogger, sunt activ pe reţelele de socializare, urmăresc ştirile însă despre această campanie am aflat abia peste patru luni după sfârşitul concursului.

Recunosc, aplicaţia de Facebook arată bine, este destul de complexă, însă este plină de bug-uri (erori), spaţiu gol mai jos de conţinutul aplicaţiei, apăs un buton ajung în acel spaţiu, trist.

Am încercat să caut pagina de Google Plus şi am găsit 3 pagini Durex Romania, dintre care numai una reală şi care avea ceva conţinut. Ştiţi ce conţinut? Filmuleţele de pe YouTube share-uite, atât! Chiar şi cover image este acel standard de la google. Pe Twitter sau Instagram nici nu m-am băgat, nu are rost.

Am rămas dezamăgit de tot ce am găsit până acum. Poate site-ul oficial ar fi mai bun? Am intrat şi am fost redirecţionat spre o pagină unde mă întreba vârsta (luna, ziua şi anul), pentru ca ulterior să pot naviga jumătate de an pe acest site fără probleme. Am introdus 14 Octombrie 1914, deci am peste o sută de ani, m-au acceptat, ei chiar cred că mai am nevoie de produsele lor la aşa vârstă?

Fericirea mea nu a durat mult. La click pe orice buton din meniu am fost redirecţionat din nou spre pagina unde trebuie să introduc vârsta. Credeam că este vina mea, am minţit şi pentru asta m-au pedepsit. Ca să verific, am rugat o prietenă care se află în altă ţară să intre pe site-ul Durex şi, important, să introducă vârsta reală. Fata m-a întrebat dacă mă simt bine… după ce i-am explicat scopul acestui experiment, ea a testat site-ul şi a nimerit în aceeaşi capcană, site-ul nu ne lasă să trecem mai departe. Mă gândeam că pot să evit această pagină blestemată şi am zărit un buton în dreata pe care scrie „Ascunde pagina”, la click-ul pe acest buton m-a dus spre o pagină neagră cu titlul „Minunata lume a animalelor” pe care sunt poze cu câini şi pisici şi cu butonul „Înapoi”, spre pagina de confirmare a vârstei bineînţeles.

site-durex-romania

 

Sunt puţin şocat, nu mai ştiu cum să leg propoziţiile, îmi vine să strig, mă şochează indiferenţa celor de la Durex. Am descoperit de fapt că şi pe Durex Canada, site identic cu cel din România, există această misterioasă pagină despre animale. Totuşi site-ul din Canada nu are pagina de confirmare a vârstei, funcţionează bine, iar pagina cu animalele apare în întregime, atunci când pe site-ul românesc apare o eroare pe la jumătatea paginii. Ştiţi pentru ce este pagina cu animalele? Este simplu, acum m-am prins: ca să ascunzi site-ul atunci când intră cineva în cameră. Adică nu e o problemă că URL-ul este acelaşi (adică conţine cuvântul durex)? Sau vizitatorii site-ului Durex nu ştiu despre existenţa butoanelor Alt + Tab sau Ctrl + Tab pentru schimbarea paginii.

Am hotărât să mai verific ceva. Am intrat în google.ro (important .ro) să caut Durex, site-ul românesc nu era primul, nici al doilea şi nici măcar al treilea. Site-ul oficial al brandului este pe poziţia patru. Mai urât decât acest lucru este titlul site-ului care apare în rezultatele căutării, titlul este „Durex | Love Sex | Age Gate”. Cred că cei de la Durex nu au auzit despre SEO, alt fel nu lăsau să se indexeze şi treaba asta cu vârsta în titlul site-ului.

Acest articol trebuia de fapt să fie unul de laudă pentru brandul Durex. Cred că dacă analizam Durex Olanda, sau Durex International, atunci articolul ar fi fost mai pozitiv, însă Durex România nu merită cuvinte pozitive de la mine, chiar dacă am poză cu nişte spermatozoiţi drăguţi de la ei.


Comentarii

Lasă un răspuns