Ziua îndrăgostiţilor – ce banal sună

Ziua indragostitilor suna banal

Azi e 14 februarie, ziua Sfântului Valentin, alţii o mai numesc “Ziua îndrăgostiţilor”. Nu contează denumirea cât sensul acestei zile. Ar avea vreun farmec specific? De ce există în calendar o astfel de zi? Nu mă refer la denumirea sărbătorii, deoarece fiecare sfânt merită un loc în calendar, eu mă refer la specificul acestei sărbători.

Mulţi prieteni mi-au spus că urăsc această zi şi că nu o consideră drept sărbătoare. Aşa vorbesc cei ce nu sunt îndrăgostiţi sau cei ce au iubit însă la moment nu totul e atât de roz. Ceilalţi se bucură de sărbătoare.

Să vorbesc un pic despre stereotipuri, ele apar atunci când o “turmă” de oameni face un lucru iar minoritatea repetă după ei pentru a nu fi diferiţi, fiindcă “cine gândeşte diferit – acela greşeşte”, în democraţie adevărul aparţine majorităţii.

Modul în care petrecem această zi (14 februarie) la fel reprezintă un stereotip: cei îndrăgostiţi dăruie cadouri, felicitări formă de inimioare, merg la restaurant, film, teatru, patinoar sau în alte locuri care sug banii din buzunar.  Presoanele nemulţumite de această zi, adică cei ce nu sunt îndrăgostiţi, oricum încearcă şi ei să-şi păstreze spiritul de sărbătoare, aleargă cu felicitări prin şcoală (observaţia care am făcut-o azi în liceu) şi le oferă tuturor prietenilor şi fac ei asta orientându-se după “turmă”, deoarece ei reprezintă minoritatea.

Să ne întoarcem la cei majoritari care şi ei se zbat într-o turmă de oameni stereotipizaţi. De ce anume în această zi trebuie să cumpărăm cadouri? De ce azi trebuie să mergem la cinema, restaurant (vezi mai sus toată lista)? De ce în general trebuie să cheltuim bani în vânt pentru nişte cadouri care stau prafuite în dulap (sau în general pentru cadouri)? Bine, ultima întrebare se referă nu doar la ziua de azi, hai mai bine să găsim răspuns la întrebarea: De ce anume azi trebuie să facem toate aceste jertfe? Am putea doar să facem tot aceleaşi lucruri şi în alte zile, mai ales că o surpriză e mai plăcută decât cadoul de 14 februarie, la care persoana iubită se aştepta să-l primească. Se ajunge la banalitate, nu? Iar în caz că nu-i faci cadou, se supără, dar şi tu te simţi incomod, cum adică, toţi îndrăgostiţii (turma) petrec cele mai frumoase momente anume în această zi şi noi să stăm să ne plictisim (adică de ce să nu fim şi noi la fel de banali ca şi ceilalţi? hai să ne iubim, azi, nu mâine)?

Ce urâtă e ziua de 15 februarie: cei ce urăsc ziua îndrăgostiţilor, a doua zi nu pierd nimic, se plictisesc mai departe, ce ţine de persoanele din categoria a doua (inlove-rii), unii se trezesc cu dureri în cap (au băut mult), alţii cu dureri în p… (adică în inimă), cuplurile ştiu că şi-au făcut ieri datoria, deci următoarea zi urmează să fie tristă şi monotonă. Doar unele persoane de dimineaţă îşi vor săruta iubitul, vor aduce o cafea în pat, vor spune cuvinte frumoase adică vor păstra atmosfera romantică din ziua precedentă, doar că de data aceasta ei reprezintă minoritatea… tovarăşe “turmă”, bagă-i şi pe aceştia în rândurile tale!


Comentarii

5 Responses to Ziua îndrăgostiţilor – ce banal sună

 1. Aceasta nu este problema sarbatorii propriu-zise, e problema unui intreg spectru de sarbatori care presupune manifestarea anumitor sentimente/emotii,luarea anumitor atitudini anume in aceasta zi si nu in alta.Unii isi amintesc de rudele raposate doar de Pasti, cind merg si maninca "coltunas cu brinza si cartofi si restul bunatatilor" anume atunci si anume acolo,la cimitir; a doua zi dimineata tot nu se trezesc in gind cu imaginea raposatului/raposatei si mult timp inca nu-si amintesc cit de bun(a) era… De Duminica Mare se fac pomene , de ce? de ce anume acum dar nu mereu si oriunde ,pur si simplu si fara motiv..doar din cauza unor prejudecati religioase?Aceeasi situatie e si cu ziua aceasta "deosebita" a indragostitilor, inca o dovada a ceea ce ii este omului specific sa nascoceasca..probabil ca sa se simta mai comfortabil in cadrul societatii si sa se simta implinit dintr-un anumit punct psihologic

 2. LiudZzZ spune:

  Adevarat…. de exemplu eu… eu in fiecare zi sunt indragostita =DD….
  Nu doar pe 14.02….))))))

  „Fu*k the 14th. I love you everyday ♥”…..=))))

 3. irina spune:

  intr-adevar suna banal, pentru ca dragostea nu se arata prin cadouri, ea se simte:)….

Lasă un răspuns