Admitere în România 2013 – 2014

IMPORTANT: Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de admitere!
Citeşte: Cum strângi dosarul pentru studii în România într-o singură zi!
VIZĂ pentru cei admişi: Aici sunt informaţii despre vize pentru elevi şi studneţi şi însoţitori
V-am scris nişte SFATURI pentru cei admişi şi încă: Cum să-ţi strângi toate actele pentru VIZĂ într-o zi.
Competenţele consulatelor după raioane: La ce consulat depui actele!!!
Grup de Facebook cu întrebări şi răspunsuri: Admitere în România: acte necesare, locuri, burse etc.
Elevii şi studenţii admişi pot să se alăture grupurilor corespunzătoare localităţilor unde urmează să studieze: Bucureşti Petroşani Craiova Ploieşti Târgu Mureş Baia Mare Timişoara Oradea Constanţa Sibiu Braşov Iaşi Cluj-Napoca
Pentru a deschide fişierele ataşate aveţi nevoie de: WinRARAdobe ReaderMicrosoft Office sau OpenOffice.

Lista provizorie pentru studenţii admişi în sesiunea 2

Lista provizorie a candidatilor de origine etnica romana din Republica Moldova, care au fost admisi ca bursieri ai statului roman la studii universitare de licenta in invatamantul de stat din Romania, incepand cu anul universitar 2013-2014, sesiunea a II-a (sursa: www.edu.ro):
DESCARCĂ LISTA PROVIZORIE A STUDENŢILOR ADMIŞI ÎN SESIUNEA 2

ANUNT – Toti candidatii admisi detinatori de Diploma de Bacalaureat emisa in R Moldova, sunt rugati sa prezinte la
Universitate, la inscriere, Adeverinta de Autenticitate a Diplomei emisa de Ministerul Educatiei din R. Moldova

Locuri rămase libere – Sesiunea 2 de admitere

1. Descarcă arhiva de pe http://www2.edu.ro/index.php/articles/20405;
2. Deschide „Anexa 1 – locuri ramase r moldova 2013.pdf” şi alege-ţi locul la care vrei să aplici;
3. Completează „Formular de inscriere la concurs pt locurile libere.pdf” (descarcă model completat);
4. Formularul cu noile opţiuni poate fi transmis la numărul de fax: 0040-21-312 49 04 sau pe adresa de e-mail: admitere2moldova@medu.edu.ro, până luni (inclusiv), 09.09.2013, orele 16:00.

Candidații pentru studii universitare de licenţă care nu au fost admişi, şi care nu se regăsesc pe listele afişate pe site-ul ministerului, pot opta pentru locurile rămase neocupate din oferta iniţială.

Această redistribuire se referă doar la candidaţii care şi-au depus dosarele la misiunile diplomatice ale României din Bălţi, Chişinău şi Cahul, conform prevederilor Metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni, începând cu anul universitar 2013-2014.

ATENŢIE: la turul 2 de admitere NU POT ALPLICA persoanele care NU AU APLICAT la primul tur de admitere şi candidaţii care au fost admişi din primul tur dar nu le place locul unde au intrat

VIZE pentru elevi şi studenţi admişi în România

Lista PROVIZORIE a cetăţenilor din Republica Moldova admişi la studii UNIVERSITARE de licenţă în România pentru anul universitar 2013-2014

Listele provizorii ale tinerilor de origine etnică română și a cetăţenilor români cu domiciliul în Moldova, admişi ca bursieri ai statului român la studii universitare de licenţă în învăţământul de stat din România, începând cu anul universitar 2013 – 2014 (sursa: www.edu.ro):

DESCARCĂ LISTA PROVIZORIE A STUDENŢILOR ADMIŞI LA STUDII ÎN ROMÂNIA

Rezultatele admiterii elevilor din Republica Moldova în clasa a IX-a de liceu în România, an şcolar 2013-2014

Rezultatele admiterii elevilor din Republica Moldova în clasa a IX-a de liceu în România pentru anul şcolar 2013 – 2014. Informaţie preluată de pe siteul oficial al Inspectoratului Școlar Județean Iași:Descarcă:
REPARTIZAREA ELEVILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN LICEELE DIN ROMÂNIA 8 AUGUST 2013

Descarcă varianta finală (după transferuri):
REPARTIZAREA ELEVILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN LICEELE DIN ROMÂNIA 20 AUGUST 2013

Perioada de depunere a dosarelor 2013 – 2014

(Deschide conţinut)

Metodologia de admitere 2013 – 2014

(Deschide conţinut)

Acte necesare pentru admitere (studii universitare):

(Deschide conţinut)

Acte necesare pentru ciclul preuniversitar (liceal):

(Deschide conţinut)

Certificat HIV/SIDA

(Deschide conţinut)

Comentarii

483 Responses to Admitere în România 2013 – 2014

  1. Victor Stefan spune:

    Buna,eu ash dori sa intreb daca am shanse sa intru la colegiu cu media 7 la examen de absolvire a gimnaziului.Multumesc !

  2. buna,dar cum e mai bine sa depui dosarul ca cetatian roman ori moldovean?

  3. Nadia Popescu spune:

    buna, am si eu o intrebare..anul acesta termin liceul in Romania, permisul de sedere expira pe la sfarsitul lui iulie, o sa primesc si certificatul de nastere romanesc dupa 16 iulie,dar nu vreau sami fac buletin romanesc, doar pasaport .dar pe parcurs…intrebarea este: cum as putea intra la o facultate ca si moldovean? cu ce acte? doar cu actele moldovenesti? sau?

  4. Andrei Bodea spune:

    buna. am inteles ca daca vreau sa depun actele la o facultate din bucuresti la contract, trebuie sa depun direct in Bucuresti., nu? nu trebuie sa sustin vreun examen ca orice roman ? p.s nu am resedinta in Romania, doar pasaport roman. Si daca stie cineva cand e perioada de depunere a actelor acolo? si daca contractul e 4000 de ron, achit 2000 , e advarat? merci anticipat 🙂

  5. Maria Pirau spune:

    salut! pentru studii de masterat in RO, care sunt cinditiile admiterii si ce ar trebui sa contina acesta?

  6. Feodor Carabadjac spune:

    ce criterii se iau in consideratie pentru admitere la colegii?

  7. Mereuta Diana spune:

    Buna! daca am terminat liceul in urma cu 5 ani, iar intre timp am terminat o scoala postliceala in Romania, as avea o sansa sa iau un loc la universitate?

    • Din păcate nu ştiu ce înseamnă această şcoală postliceală. Acolo ai beneficiat de loc bugetar? Ideea este următoarea: statul român oferă un singur loc la buget pentru persoană, iindiferent eşti tu român sau străin. Adică şi românii daăc fac 2 facultăţi trebuie să aleagă una la care să fie la buget, nu au voie două. Dacă tu ai beneficiat până acum de vreun loc de studii gratuit din partea statului Român, atunci presupun că nu poţi aplica. Dar dacă şcoala asta nu este ceva similar cu studiile universitare sau presupune doar studii gratuite sau ai avut loc cu taxă, atunci mai poţi beneficia de un loc la buget în universitate:

      Dacă nu ai buletin, aplici ca cetăţean a Moldovei prin cosulat.

      Dacă ai buletin, aplici direct la universitate.

  8. Feodor Carabadjac spune:

    salut, sunt din R.Moldova , vreau sa intreb vor fi locuri de admis si la colegii sau numai licee?

  9. Bună!Daca am terminat deja un an de universitate,insa imi doresc sa aplic anul acesta pentru a-mi relua studiile in Romania.E posibil sa anexez la dosarul personal lista cu notele care le-am luat aici in primul an?

  10. Vlad Harabari spune:

    da as vrea sa va intreb daca e posibil de depus actele numai cu diploma de la Colegiu fara diploma de BAC?????

  11. Costea Elena spune:

    dac trebuie de recunoscut diploma la Ministerul Educatiei din Romania, nu stiti in cit timp se face si daca e posibil pe cale postala??

  12. Victor Profir spune:

    Salut,
    Am nelamuriri in privinta actelor necesare pentru ciclul preuniversitar(liceu).
    Daca candidatul are nevoie doar de buletin sau e obligatoriu si pasaport?
    Multumesc

    • Dar cum vă imaginaţi că candidatul va trece vama fără paşaport? (indiferent român sau moldovenesc). În caz că nu aveţi nici unul, recomand să-l faceţi pe cel moldovenesc pentru că veţi avea nevoie de el la perfectarea vizei, dar referitor la perioada de depunere a actelor, nu cred că este obligatoriul paşaportul candidatului, acolo e scris ori paşaport ori carte de identitate (adică buletin).

  13. Buna, Dmitri! Cand si unde va aparea lista locurilor in liceele din Romania pentru elevii basarabeni? La cate licee se poate de aplicat dosarul?

    • Listele vor apărea pe această pagină mai târziu, în decursul lunii iulie, nu ştiu nici eu sigur când. Pentru liceu se poate aplica la câte instituţii vreţi, în ordine prioritară, este o anexă cu multe spaţii, acolo treceţi de la prima până la ultima instituţie la care aţi vrea.

  14. Diana Marcu spune:

    salut am si eu o intrebare…care forma medicala pentru admiterea la universitate din romania este valaabila 086/e sau 086/u ?

  15. Costea Elena spune:

    Buna, certificatul de Hiv, daca esti molodvean dar intri ca roman, trebuie sa il faci in MD, sau e posibil sa il faci si in Ro??

  16. Costea Elena spune:

    Buna ziua, daca am buletin romanesc, pot depune actele si in moldova??

  17. Alexandru Ergheledji spune:

    oare e posibil ca cineva, cu o nationalitate diferita de cae moldovedeasca, sa fie admis ?

    • Merge vorba despre ETNIE. Cei din Republica Moldova sunt etnici Români. Există locuri pentru cetăţeni ai Ucrainei, Bulgariei şi altor ţări care sunt etnici Români.

      Am avut un prieten la care părinţii sunt ruşi, el e născut în Moldova, a crescut în Moldova, a învăţat în şcoală cu predare în română dar a fost respins de la studii în România pentru că nu este etnic Român.

  18. Mihaela Cujba spune:

    Inca o intrebare…daca nu-mi convine liceul la care am fost admisa, pot sa ma transfer la oricare altul, chiar daca nu a fost inclus in lista de repartizare a locurilor?

    • Transferul se poate face doar după primul an de studii adică după clasa a 9-a.

      Transferul se poate face doar la o instituţie de stat pentru ca statul să poată achita studiile tale şi doar la o instituţie care are unde să te cazeze (sunt licee fără cămine).

      Tranferul se face doar cu păstrarea profilului.

      Transferul se face în bata regulamentului intern al instituţiei şi doar cu acordul acesteia. Deci, dacă instituţiile unde şi de unde vrei să tre tranferi vor accepta transferul atunci poţi. Dar tranferul este mai simplu pentru universităţi, e mai complicat pentru licee deoarece candidaţii sunt minori deci rămâne să afli detalii de la instituţii, ei sigur îţi vor spune cum se face transferul.

    • Marina Gusan spune:

      Raspuns eronat! Daca liceul nu are o unitate de cazare, elevii admisi in liceul respectiv (moldoveni sau romani) sunt cazati la un camin al altui liceu! Poti sa te transferi si in primul an insa trebuie sa ai motive serioase ( ca nu iti place tie liceul, nu este un motiv serios). Poti sa te transferi la alt profil cu exceptia clasei a 12-a, dar trebuie sa dai diferente. Cel mai usor este sa te transferi in alt oras daca ai rude acolo.

    • Marina Gorgos, posibil ai dreptate. Din păcate nu cunosc mai multe detalii referitor la studii liceale. Mă orientez după textul metodologiei. Dar referitor la unitatea de cazare: dacă statul român a oferit locuri în anumite licee şi s-a gândit să le ofere şi cazare în alte licee. De ce, dacă ar vrea elevul să se transfere, liceele şi-ar bate capul unde să-i caute cazare. Liceul nu este obligat să-l primească dacă vrea să se transfere deci dacă nu are cămin poate să refuze copilul. Dar şi acestea sunt doar presupuneri. Mai bine să se intereseze.

    • Marina Gusan spune:

      De fapt, sunt Marina Gusan :)) Prin 2007 am fost si eu la liceu in ROM care avea camin doar pentru fete, baietii erau cazati la caminul altui liceu. Sora mea a fost admisa in 2008 la un liceu care nu avea camin (la mate-info) si in clasa a 10-a s-a transferat la un liceu de arte (deci la alt liceu si alt profil), care nu avea nici el camin (insa ministerul s-a ocupat de asta in cadrul transferului, oferind posibilitatea de cazare la caminul altui liceu). Sora mea statea cu chirie, insa ideea este ca ministerul a oferit posibilitatea de cazare!
      Faci un lucru bun si incerc si eu sa ii ajut pe viitorii elevi/studenti care vor in Romania, dar nu se obosesc sa citeasca metodologia. Eu scriu doar in cunostinta de cauza…ca din 2007 pana acum am citit sigur de cel putin 10 ori toata treaba aia si am avut multe "ciocniri" cu oameni care conduceau institutii si habar nu aveau ce facilitati ne ofera chiar ei :)))
      Succes mai departe.

  19. Cornel Cornel spune:

    Cind depui documente pentru studii universitare, trebuie sa depui Pasaportul Moldovenesc sa cel Romin?Pentru amindoua(pasap.depuse) esti scutit de taxa de scolarizare in RO, sau sint careva deosebiri?Vreau sa stiu cum e mai bine.

  20. Tatiana Bolea spune:

    Buna! As vrea sa intreb, pentru cetatenii din RM care au cetatenie dubla si adresa de resedinta in Romania si Rm, admiterea se face ca cetatean roman?

    • Dacă ai reşedinţă în România atunci trebuie să aplici DOAR direct la universitate ca orice Român. La consulat nu ai nici-o şansă. Adică ai putea să intri însă se va afla că ai reşedinţă, vei fi obligată să achiţi taxa căminul şi să întorci bursa pe care ai primit-o şi nu vei putea trece la buget. dacă aplici direct la universitate ai şansă să intri la buget şi să primeşti bursă ca şi restu Români.

Lasă un răspuns