Cum să-ţi strângi dosarul pentru VIZĂ Românească

Viză România

Hai să vă explic cum putem strânge toate actele ca să mergem liniştiţi la consulat să ne facem Viză pentru România. Ca să facem totul repede, preferabil într-o singură zi, vom strânge actele la Chişinău. Acest articol e pentru studenţi admişi la studii în România, elevi şi însoţitorii acestora însă e la fel de folositor şi pentru cine a intrat aici căutând în Google despre viză aşa că citiţi. Întâi găsiţi aici şi notaţi pe foaie lista cu actele de care aveţi nevoie. Faceţi asta de cu seară, pentru ca de dimineaţă să fiţi gata.

Pentru început vă rog să citiţi articolul până la capăt şi în comentarii să fie nu întrebări ci doar mulţumiri! La sfârşit de articol sunt răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, am scris şi nişte sfaturi pentru cei admişi dar vă spun asta acum pentru că mulţi nu rabdă şi închid pagina ori se duc la comentarii şi dau întrebări anapoda.   

[AdSense-D]

Acum nu mai e nevoie să te trezeşti cu noaptea-n cap ca să mergi la capitală să-ţi faci cazier judiciar, acesta poate fi făcut online, doar că trebuie să mergi la Comisariatul raional de poliţie să-l iai, dar şi durează 10 zile. Cine stă la ţară şi nu are drum spre centrul raional, sau pur şi simplu nu are chef să meargă acolo, poate să-şi ridice cazierul de la Chişinău, oricum va trebui să meargă în capitală pentru perfectarea celorlalte acte. Dacă vrei să-l faci într-o zi, vei achita 60 de lei, plata o faci din timp la orice aparat QIWI sau Banca de Economii ori Victoriabank (mai multe detalii pe site-ul oficial). Cazierul de urgenţă trebuie să-l ridici exclusiv din Chişinău, aşa că hai să mergem la capitală: ne trezim mai devreme şi ne deplasăm spre Chişinău cu orice transport. Să fim acolo mai devreme ca să le reuşim pe toate.

Câteva sfaturi pentru cei ce se pornesc în Chişinău să-şi facă actele: nu vă porniţi singuri, luaţi cu voi vreun prieten care tot vine la studii în România, minorii să-şi ia ambii părinţi sau cel puţin un părinte (care va însoţi minorul până la instituţia de învăţământ din România); să aveţi bani cu voi şi să aveţi toate actele.

Ajunşi în capitală, căutăm prin centru unde ne putem face poze pentru viză. Ne-am fotografiat şi coborâm spre Consulatul României, acolo vom face Asigurarea medicală pentru 90 de zile, strigi în gura mare că ai nevoie de asigurare şi se apropie cineva de tine. Asigurarea costă peste 100 lei dar o cauţi pe cea mai ieftină. Dacă e vreun însoţitor şi are nevoie de dovada transportului tot acolo să strige că se găsesc oameni care pentru vreo 20 de lei îţi dau o foaie în care te asigură cu loc spre Bucureşti de exemplu (că nu-i atât de important unde) în ziua în care te gândeşti că vei avea deschisă viza sau când întradevăr plăuieşti să te porneşti (nici asta nu-i atât de important).

Persoanele care au nevoie de extras de cont cu 500 euro să meargă la bancă să-şi bage aceşti bani pe cont (cine nu are cont – să-şi deschidă). Apropo, anul acesta elevii şi însoţitorii nu aveau nevoie de extras de cont, fără întrebări în comentarii. Minorii cu părinţii să meargă la notar ca să-şi facă declaraţie notarială de la ambii părinţi din care să rezulte că aceştia sunt de acord ca minorul să-şi facă studiile în România. Ceilalţi să-şi cumpere o morojnă şi un hot-dog şi să aştepte în parc ora 15.00, că de la 15.00 la 17-00 dau cazierele.

Când bate ora 15.00 ne ridicăm de pe banca din umbră şi mergem după cazier. În drum spre mult aşteptatul cazier intrăm pe la foto-studio şi luăm pozele. Am primit cazierul, l-am controlat dacă nu sunt greşeli, dacă sunt ne adresăm la ghişeu ca să-l corecteze pe loc, l-am primit din nou şi ne bucurăm.

Ultimul pas: găsim un xerox şi facem copie după fiecare act care trebuie prezentat la consulat. Tot aici putem să scoatem la imprimantă formularul de viză tip D (pentru însoţitor de tip A, B, C) şi Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei.

RĂSPUNSURI la întrebările frecvente:

  • Formularul de viză şi model completat este cât pe pagina Ambasadei României atât şi la mine pe blog.
  • Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei sunt acele foi cu toţi elevii/studenţii admişi la studii în România, acolo unde e scris numele elevului/studentului admis şi instituţia de învăţământ unde a intrat.
  • Dovada gradului de rudenie este certificatul de naştere al copilului. Prin conţinutul lui se deomnsrează că persoana însoţitoare e părintele elevului admis la studii în România.
  • Extras de cont pe numele solicitantului de viză se face cel mult cu două zile înainte de a depune actele pentru viză, poate fi făcută şi în aceeaşi dimineaţă. Nu se primeşte extrasul care are mai mult de 2 zile.
  • Minorii care au ambii părinţi peste hotare pot să meargă în România cu o rudă de gradul 2-3 sau cu orice altă persoană care deja are viză deschisă sau are cetăţenie românească. Cel mai comod să meargă un părinte cu mai mulţi elevi din acelaşi liceu, ca să nu cheltuie bani pe drum. În acest caz părinţii trebuie să trimită procură în ţară.
  • Dacă unul sau ambii părinţi sunt peste hotare ei pot să meargă la consulatul Republicii Moldova să facă declaraţia că sunt de acord ca copilul să înveţe în România sau să o facă în limba străină şi acolo sau la noi în ţară, la un birou de traducere să o traducă legalizat în Română.
[AdSense-D]

Şi câteva sfaturi:

  • Toate actele de la notar, cazierul şi orice foaie să le verificaţi să nu aveţi greşeli.
  • Cei admişi, făceţi-vă mai multe poze mici de diferite mărimi (3×4; 3,5 x 4,5 şi 4×5 cm) că veţi avea nevoie de ele la universitate, la cămin, pentru diferite abonamente şi carduri.
  • Toate actele de care aţi avut nevoie la consulat pentru admitere să le aveţi cu voi în original ca să le depuneţi la universitate.
  • La universitate actele se depun într-un dosar plic, să-l aveţi din timp că în prima zi cu bagajele în dinţi nu veţi căuta poştă să căutaţi dosar.
  • Să aveţi copie legalizată la certificatul de naştere.
  • Toate actele să fie în limba română.
[AdSense-D]

Comentarii

152 Responses to Cum să-ţi strângi dosarul pentru VIZĂ Românească

  1. Cristina Dunas spune:

    Ok, ms pentru info, in primul rand.In al doilea rand-presupun ca dosarul pentru viza se poate depune si la consulatele din Balti si Cahul.In al treilea rand-pentru studentii basarabeni cu liceul in Romania, care au fost admisi la bursa si au permisele de sedere valabile pana pe 15 septembrie ce acte vor fi nevoie pt viza-lista conform careia sunt admisa la bursa, cazier judiciar MD, asigurare din aia pe 90 de zile, poze, pasaport, buletin, cererea aia tip?Vreau sa mentionez inca o data ca sunt admisa la bursa, prin urmare nu am nevoie de extrasul de cont 500 de euro dovada de intretinere nu?Si inca o chestie, pentru studenti in cat timp se perfecteaza viza?

    • Da, se poate în toate consulatele. Mai departe nu am înţeles întrebările. Tu ai dat licenţa şi intri la masterat? Ai permis de şedere? Dacă ai, atunci ia toate actele din articol + permisul de şedere original şi copie şi mergi să-ţi faci viză. Sau mai simplu: mergi acum în Ro acolo unde ai fost admisă şi prelungeşte permisul de şedere aducând dovadă de la universitate că faci masterul acolo (dar ar fi bine să te interesezi dacă aşa e posibil). Dacă nu, pur şi simplu faci viză, pentru viză la fel trebuie dovada că eşti admisă, 500 euro parcă nu trebuie dar asta pentru elevi şi pentru cei de la licenţă. Tu fiind la master, nu pot să dau informaţie precisă.

    • Cristina Dunas spune:

      Nu sunt la master,am zis ca am facut liceul in Romania,sunt la licenta.Acum nu cred ca e posibil sa prelungesc permisul de sedere pentru ca inca nu s-au facut cazarile si nu am adeverinta aia ca sunt cazata la camin.In cat timp se face viza?

    • Viza se face în vreo 2 săptămâni probabil, la consulat au spus că viza pentru elevi se face în mai mult timp decât cea simplă. Pentru studenţi nu ştiu, dar încă studenţii la consulat nu-i primesc, după ce se află rezultatele celor admişi cu BAC în Moldova, atunci vor primi la consulat.

    • Cristina Dunas spune:

      Da stiam ca inca nu s-a inceput pentru studenti,de asta am si intrebat sa vad daca reusesc sa ajung la timp pentru cazari.Iti multumesc mult pentru informatii,stiam in mare dar voiam sa fiu sigura.Bafta.:D

  2. Zina Costru spune:

    multumesc mult pentru aceasta informatie ..

  3. victor spune:

    Salut… Asa si nu am inteles pt ce-mi trebuie 500 euro in cont?

  4. ... spune:

    pasaport trebuie roman ca sa pleci in roamania ??

  5. alinaM)) spune:

    in actele pentru viza de anul acesta nu scrie nimic despre dovada de intretinere si cazierul la insotitor.. poti sa imi spui te rog ce sa fac acum? adica ce acte sa pregatesc pentru viza?

  6. Victor spune:

    Dmitri…poti sa imi spui daca poate sa ma insoteasca fratele la Romania?

  7. Michelle spune:

    Multumeesc!xD dar nu pot sa nu dau si eu o intrebare. Eu pot intra liber in UE cu un act italian care imi permite sederea in IT.. in acest caz mai am nevoie de viza.??

  8. Dumitrita spune:

    Daca eu traiesc in nordul tarii, e nevoie sa merg la consulat la Chisinau sau pot merge si la Balti?

  9. Doinita Bolbocean spune:

    Am fost admisa la Colegiu în Ro şi însoţitorul meu va fi mama care are permis de Italia.Poate sa ma insoteasca sau trebuie si ea sa aiba viza?

  10. domenique spune:

    asa…buna….am si eu o intrebare..daca am permis de sedere as putea sa-mi insotesc sora mai mica fara ami deschide viza? si acum mai este nevoie de 500 de euro in cont? si inca ceva pe ce data se poate de intrat la ambasada ca sa deschidem viza?…multumesc…

    • Dmitri Gorobîc spune:

      Dacă poţi intra pe teritoriul României atunci nu e nevoie de viză. Trebuie AMBII părinţi să dea acordul ca tu să o însoţeşti, să faceţi procură la notar. La consulat când faci viză sorei trebuie să mergi tu, să ai pentru orice eventualitate copii după actele tale, permisul de şedere, procură. Ca să intri cu maşina în România intră pe site-ul consulatului chisinau.mae.ro şi caută de ce ai nevoie. Trebuie să ai Green Card dacă nu greşesc (de fapt scuze dar mi-e lene să intru să caut pentru tine)

  11. Alina spune:

    vreau sa te interb si eu ceva… pot sa ma duc cu verisoara ca insotitoare, care are cetatenie romana?… si daca da, atunci cum trebuie sa depun pentru viza si de ce acte am nevoie ca sa ma insoteasca ea?

  12. dumitrita spune:

    sunt admisa la colegiu in Romania, e obligatoriu sa am 500 euro pe cont?

  13. Djesica spune:

    Salut.
    Am nevoie şi eu de ajutorul tau.

    Am fost admisa la Colegiu în RO şi însoţitorul meu va fi tatăl care are cetăţenie română, ce acte îi trebuiesc lui?

  14. Djesica spune:

    Am fost admisa la Colegiu şi însoţitorul meu va fi tatăl care are cetăţenie română, ce acte îi trebuiesc lui?

  15. Princess Dayana spune:

    bine, merci pentru informatii

  16. Princess Dayana spune:

    Daca sunt eleva am nevoie de copie legalizata a certificatului de nastere?

    • Aici nu sunt sigur. Am întrebat de nişte prieteni care sunt elevi în România de ceva timp şi ei au spus că nu au avut nevoie de copie legalizată dar eu v-aş sugera să vă faceţi totuşi una, pentru orice eventualitate. Eu şi până acum am în dosar nişte copii legalizate după diferite acte.

  17. beatrice spune:

    am nevoie de viza,daca am cetatsanie romaneasca..?

  18. Vilku Galina spune:

    ms mult pt informatie ;).

Lasă un răspuns