Capitala României şi capitala Republicii Moldova

constituţia, limba moldovenească, capitala republicii moldovaStudiind Constituţia României şi Constituţia Republicii Moldova am observat o chestie care mi sa părut cel puţin stranie. Voi începe de mai departe pentru a clarifica lucrurile.

Const. României, Art. 3 (3): „Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.”

Const. Rep. Moldova, Art. 110 (1): „Teritoriul Republicii Moldova este organizat, sub aspect administrativ, în sate, oraşe, raioane şi unitatea teritorială autonomă Găgăuzia. În condiţiile legii, unele oraşe pot fi declarate municipii.”

Dacă să comparăm, putem vedea multe asemănări, mai ales în a doua propoziţie, ce ţine de „municipii”, în ambele constituţii avem acelaşi lucru. Doar că nu mi-i clar de ce în România oraşelesunt declarate municipii” iar în R. Moldova ele pot fi declarate municipii”. Moldovenii stau la dubii, să declare sau nu? Tocmai de aici a şi apărut inspiraţia mea pentru scrierea acestui articol, de la municipii:

Const. României, Art. 14: „Capitala României este municipiul Bucureşti.”

Const. Rep. Moldova, Art. 14: „Capitala Republicii Moldova este oraşul Chişinău.”

În Republica Moldova există 4 municipalități (Chişinău, Bălţi, Bender şi Tiraspol) pe când în România sunt mult mai multe, inclusiv şi municipiul Bucureşti. De ce atunci drept capitală, în Republica Moldova, nu e municipiul Chişinău? Dacă să stăm să comparăm cu România şi să urmărim logica tratată în constituţie atunci ar trebui să fie municipiul Chişinău şi nu alt fel. Dar dacă să stăm şi să gândim cine a scris Constituţa Republicii Moldova, nu ne vom mira de astfel de lucruri „stranii” care le găsim în conţinut. Cel mai bun exemplu este:

Const. Rep. Moldova, Art. 13 (1): „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcţionînd pe baza grafiei latine.”

În scurt timp după ce am publicat acest articol, am găsit în internet un document foarte interesat:

HOTARIREA CURTII CONSTITUTIONALE

Aviz asupra proiectului de lege constitutionala pentru modificarea si completarea unor articole din Constitutia Republicii Moldova

Nr.4  din  28.11.2002

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.170-172/32 din 13.12.2002

După titlu e clar că în 2002 a fost în plan să se modifice constituţia, nu contează că aceasta nu s-a modificat dar contează ce au vrut să modifice. Mi-au plăcut aceste fragmente care demonstrează că eu am avut dreptate în cele spuse anterior:

„Contrar  art. 14 din Constitutie, care stipuleaza ca capitala Republicii Moldova  este  orasul  Chisinau, in proiectul legii  constitutionale  se utilizeaza termenul „municipiul Chisinau”.”

„…care statueaza expres ca capitala  Republicii Moldova  este orasul Chisinau. De mentionat ca in proiect se opereaza cu termenul  „municipiu”, care nu este prevazut nici de Legea Suprema, nici de alte legi in vigoare.”

De fapt dacă intraţi pe pagina cu acest document puteţi găsi încă amintiri despre municipiul Chişinău. Mă deranjează doar un lucru, de ce în acest proiect de lege pentru modificarea constituţiei nu a intrat şi modificarea limbii de stat din moldovenească în română?


Comentarii

One Response to Capitala României şi capitala Republicii Moldova

  1. Dan spune:

    Apropo despre limba este specificat moldoveneasca pe baza grafieie latine, usor se constata ca aceasta si este propriu zisa limba ROMANA… atunci constatam ca in constitutie avem scris „bred” – sorry pentru o astfel de formulare. Doar volumul constitutiei a crescut nonsens cu citeva cuvinte…

Lasă un răspuns