Nicolae Șapoval: primele momente de studenţie în Suceava

Cred că în copilărie fiecare dintre noi și-a pus vreodată întrebarea: cum e să fii student? Am încercat să ne mulțumim doar cu o închipuire care trezea așteptări uluitoare… Totuși iată suntem la etapa visată sute de nopți și închipuită nenumărate ori. Suntem studenți!

E toamnă, 5 octombrie. A început anul universitar. Nu-mi vine să cred că nu sunt printre voi dragi colegi. Sunt departe și îmi pare rău că deja nu vă voi vedea așa de des. Sunt în altă țară, în alt oraș, sunt printre străini, dar toți ca mine, studenți. Să fii student în Moldova e bine, dar în România e minunat.

De fiecare dată când la hramul liceului se vorbea despre Mihail Sadoveanu mă vedeam în patria lui. Visul s-a împlinit. Voi merge cu siguranță la locul unde s-a născut, dar până atunci am alte priorități.

student-basarabean-suceava

Uluitor, dar m-am acomodat destul de repede. Colegii români sunt foarte prietenoși. Deseori întâlnesc un moldovean sau o moldoveancă descoperindu-i naționalitatea după cum salută: „Noroc” și în acel moment te simți ca acasă.

Să trecem la viața de student și ceea ce înseamnă să stai în cămin. În cameră suntem trei băieți: Iurie, Vlad și eu. Din prima zi am vorbit aceeași limbă și totodată am reușit să stabilim câteva principii care ne ușurează foarte mult prezentul și ne va ușura și viitorul (sustenabilitate, curățenie și respect). Diminețile sunt cele mai grele. Unul dintre colegi are în fiecare zi facultate de la ora 8:00. Cu toții ne trezim la ora 7:00 și luăm micul dejun împreună: magiun, unt și o cană de ceai. Rareori meniul se modifică, în loc de ceai bem lapte. Ziua trece foarte repede. Între pauze încercăm să strecurăm și prânzul care să ne ofere forțe noi pentru a continua activitatea de pregătire. Atunci când nu avem timp pentru un prânz tihnit, alegem o gustare, pateul este, de regulă, alegerea cea mai frecventă.

Seara, după terminarea cursurilor, ne reîntâlnim cu toții în cameră și hotărâm că trebuie să avem grijă și de corpul nostru așa că ne propunem să mergem la alergare și să facem cât mai multe ture de teren. La numai 5 minute de mers de la căminul în care stăm se află stadionul Areni. Când ne întoarcem de pe terenul sportiv trebuie să gătim ceva, așa că ne transformăm în cei mai iscusiți bucătari prin ale căror mâini trece atât orezul cât și hrișca. Mirodeniile și condimentele adăugate în timpul preparării celor mai năstrușnice rețete dezvoltă arome apetisante care învăluie întreaga cameră și coridorul exterior. Uneori sunt zile când colegul meu Iurie gătește câte o ciorbă ucrainească pe care mulți și-ar dori să o servească și la restaurantul universității. Bravo, Iurie! După masa de seară fiecare își stabilește noi priorități pentru a doua zi și se apucă de treburi foarte variate: unul decide că e momentul pentru o baie de relaxare, altul se apucă să schițeze câteva idei la un referat, iar altul rezolvă probleme inginerești. În orice caz nici unul nu stă degeaba.

Nicolae Șapoval în Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Corp A

Nicolae Șapoval în Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Corp A

Vine timpul binemeritatei odihne. După ore întregi petrecute în sălile de lectură sau în sediul organizației de voluntari mă întorc cu gândul că mă voi odihni bine pentru a doua zi. Însă pe la ora 3:00 dimineața mă trezește cântecul „Mulți ani trăiască” interpretat de un grup entuziast care sărbătorește aniversarea colegului de cameră. Oh, adio somn dulce și odihna mult meritată. Într-un târziu n-am încotro și readorm, iar când sună ceasul înseamnă că trebuie să o iau de la capăt. Atunci când stai la cămin simți cel mai bine viața de student.

Deși unii cred că până la prima sesiune de examene mai este cale lungă, eu cred că timpul rămas trebuie folosit pentru a citi și fișa materialul din lista bibliografică, pentru a revedea idei și argumente din caietele de notițe sau pentru a discuta cu colegii o parte din temele mai dificile.

A fi student este o responsabilitate. Universitatea și facultatea în care am ales să ne pregătim ne oferă mijloace pentru a ne dezvolta în plan social și profesional. Depinde numai de noi să găsim căile care ni se potrivesc cel mai bine pentru a deveni utili celor din jur.

Notele unui student sunt o oglinda care ilustrează doar parțial nivelul general de cunoaștere și pregătire a unui student. Uneori lucrurile simple sunt cele care fac diferența. Să ne aducem aminte de îndemnul lui Albert Einstein: „Învăță din ziua de ieri, trăiește pentru ziua de azi și speră pentru ziua de mâine. Lucrul important este să nu te oprești din a pune întrebări”. Pentru mine un student bun este cel care reușește să pună cele mai potrivite întrebări și să caute răspunsuri.

Autor: Nicolae Şapoval (FLSC-CRP, anul I, 2015-2016)


Comentarii

Lasă un răspuns