Principial sau încăpăţânat?

Cum credeţi, eu sunt un om principial sau încăpăţânat? Toţi ştiu că e complicat de a găsi limbă comună cu mine, mulţi rămân nesatisfăcuţi după o discuţie cu mine (cauzele diferă în fiecare caz), alţii invers. Care dintre aceste două cuvinte mă caracterizează anume pe mine: principial sau încăpăţânat? Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui să observăm prin ce se caracterizează fiecare dintre aceste două noţiuni.

Azi am nimerit într-o situaţie neplăcută, un  prieten al meu a prezentat un articol pentru ziarul liceului. Articolul a fost prezentat direct profesoarei care este şi răspunzător pentru acest ziar, începând să-l citească, profesoara a depistat unele schimonosiri de sens. Schimbarea a două cuvinte cu locul, înlocuirea unor cuvinte sau eliminarea acestora duce doar la corectarea acelor schimonosiri şi nu la modificarea întregului sens al frazei. Problema consta în faptul că prietenul a interzis (acest cuvând e cel mai potrivit în această situaţie) să schimbe măcar un cuvânt în articol, fiind convins că articolul este ideal, în caz contrar el refuză ca acest articol să fie publicat în ziar…

Acest exemplu eu l-aş numi încăpăţânare, cine e de altă părere, poate să o expună în formă de comentariu. Pentru asimilarea materialului, voi enumera nişte caracteristici care sunt specifice oamenilor încăpăţinaţi:

– Mereu contrazic alte persoane în timpul comunicării;
– Procedează doar în felul său;
– Insistă că au dreptate;
– Deseori o dau în bară însă nu recunosc;
– Unele acţiuni sunt însoţite de fapte naive sau lipsite de sens;
– Nu suportă critica;
– Nu sunt în stare să se critice singuri pe ei în mod obiectiv (de aceea nici nu recunosc că sunt încăpăţânaţi).

Am vrut să definesc cuvântul principial consultând DEX-ul însă am hotărît doar să-l explic cu propriile cuvinte. Principial (sau mai simplu de înţeles: om principial), care procedează şi acţionează conform unui anumit principiu sau potrivit unei convingeri. O persoană poate fi numită principială, de exemplu, atunci când şi-a pus un scop real în viaţă şi-l urmează chiar dacă întâlneşte multe piedici în calea sa. Am pus acccentul anume pe scop real, deoarece acela care urmăreşte să realizeze ceva ireal, e un visător sau va fi ars pe rug, deci poate fi numit şi încăpăţânat.

Înainte de a începe acest articol am căutat mult timp vreun sinonim pentru cuvântul încăpăţânat (în dex nu am găsit nimic), deoarece acest cuvânt nu prea este folosit în limba literară, însă nimic nu am găsit. Am deschis translate.google.com şi am introdus în limba rusă cuvântul упрямый care este cel mai potrivit cuvând după sens, drept rezultat am primit cuvântul încăpăţânat. Am hotărât să fac o şmecherie, cuvîntul упрямый l-am tradus în engleză şi am primit stubborn, apoi acest cuvânt l-am tradus în română şi cum credeţi, la ce rezultat am ajuns? Aţi ghicit! Deci dacă google a recunoscut acest cuvânt, de azi înainte îl voi folosi mai des deoarece am cui să-l adresez!

Tema pentru acasă: Care dintre aceste două cuvinte mă caracterizează anume pe mine: principial sau încăpăţânat?


Comentarii

7 Responses to Principial sau încăpăţânat?

 1. LILIANA spune:

  apropo,vreau să spun că ,cred că problema între prof. şi elev a fost soluţionată pozitiv….mai tîrziu….

 2. LILIANA spune:

  E bine să ai principii, de altfel nu te-ai deosebi de ceilalţi . Principalul să ne putem opri cînd principiul se transformă în… care… nu ..e…

 3. LILIANA spune:

  Referitor la situaţia cu elevul şi profesoara , ………careva concluzii …fiecare în viaţă are dreptul la exprimarea propriei opinii….critici…totul depinde cum vrem să acceptăm …această critică pozitiv/negativ.E foarte important CA în urma criticii persoana să nu fie ofensată – jignită … ÎNCĂPĂŢÎNAREA – -ŞI PRINCIPIUL CARE SE TRANSFORMĂ ÎN CAPRICIU lasă amprente ce provoacă DURERE…

 4. LILIANA spune:

  una o pot spune, că nu prea am avut posibilitate să te cunosc să apreciez personalitatea ta în diferite ipostaze,-situaţii… cum le soluţionezi ,dar la moment ,cred că ai principii,scopuri bine determinate, corecte….——referitor la principial.
  —-NU, NU CRED CĂ EŞTI ÎNCĂPĂŢÎNAT…..

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Vă mulţumesc pentru apreciere! E o apreciere pozitivă, sper să nu ajung să distrug imaginea creată despre mine. Nici nu cred că aş putea ajunge la aşa ceva 😉 însă dacă nu ai frică de ceva, nici nu observi cum dai peste aceasta. Deci, să sperăm că sunt doar principial :p

 5. Inga spune:

  Articolul mi s-a părut interesant, într-adevăr o temă bună.
  Dar ştii? M-ai blocat puţin cu Tema de Acasă. Ttuşi popt răspunde: Eşti încăpăţînat uneori, simplu pentru că aşa îţi place, alteori poţi să procedezi într-un md oarecare din principiu. Nerinvind la astea nu te popt numi “Principial” sau “Încăpăţînat”.

Lasă un răspuns