Rezervaţia de zimbri Haţeg – Slivuţ

Zimbru din Romania

Ştiaţi că: Deşi multă lume crede că zimbrul este acelaşi animal cu bourul, de pe stema istorică a regiunii Moldovei şi de pe steagul Republicii Moldova, această afirmaţie este una falsă. Bourul este o specie de bovine, dispărută în secolul al XVII-lea.

La fel de curios este faptul că ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790, astfel zimbrul a dispărut din actualul spaţiu Românesc şi nu au mai existat timp de 150 de ani. Abia în 1958 specia a fost reintrodusă în România, după ce doi zimbri au fost aduşi din Polonia în pădurea Slivuţ de lângă oraşul Haţeg, judeţul Hunedoara. Despre această rezervaţie voi povesti în continuare.

În anul 2012 în România populaţia zimbrilor a ajuns la aproape 100 de exemplare care trăiesc în rezervaţii, în grădini zoologice sau în libertate, fiecare exemplar însă este supravegheat deoarece această specie este în pericol. Chiar dacă rezervaţia Haţeg – Slivuţ nu deţine cel mai mare număr de zimbri, aceasta este ce mai „bătrână” rezervaţie unde a călcat noua generaţie de zimbri români. Acum în zimbrărie trăiesc 2 masculi, 4 femele şi 4 pui, în total 10 zimbri.

Zimbrii din Hateg

Câteva motive de ce ar trebui sau aţi putea să vizitaţi această rezervaţie:

1. Zimbrul este cel mai greu animal de pe uscat din Europa şi foarte puternic. Inima se bate mai repede atunci când auzi răsuflarea mascului care stă după un gard fraged pe care el l-ar da jos, dacă ar şti că poate :).

2. Acest animal este o parte din istoria României, eşti tu Român sau turist străin, ca să simţi România, trebuie să-i simţi istoria.

3. Rezervaţia are o amplasare geografică bună. Dacă vrei să vizitezi mai multe destinaţii turistice, poţi începe de la Târgul Jiu, unde sunt Coloana Fără Sfârşit, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii de Constantin Brâncuşi, apoi trecând de Parcul Naţional Defileul Jiului, ajungi şi la Rezervaţia de zimbri Haţeg – Slivuţ iar călătoria poate continua cu Castelul Corvinilor şi la sfârşit Cetatea Deva.

4. Pentru a ajunge în rezervaţie trebuie de parcurs un drum cu lungimea de 3 km prin pădure, drum îngust dar renovat. Se trece cu automobilul lejer însă recomand o viteză cât mai mică pentru a admira peisajul.

Zimbraria Hateg - Slivut

Dacă nu te-am convins să vizitezi această zimbrărie – nu are rost să mergi. Ca să simţi frumuseţea acestui loc trebuie să vrei, dar dacă nu vrei, nu te poate impune nimeni. Vă mulţumesc pentru lecturare şi ne vedem la Haţeg.


Comentarii

One Response to Rezervaţia de zimbri Haţeg – Slivuţ

  1. Mrita vizitat si nu uitati sa cumparati bilet, 6 lei nu fac pe nimeni mai bogat dar pt. zimbri pot insemna un trai mai bun

Lasă un răspuns