Scrisoare deschisă către Speed Taxi în cazul studentei agresate sexual

Mai multe organizații au semnat scrisoarea deschisă către Speed Taxi cerând ca taximetristul pervers, care a agresat sexual o studentă din București, să fie pedepsit. Amintim că pe data de 28 februarie 2015 studenta care se întorcea din centrul vechi cu taxiul a fost dusă ce către taximetrist într-un câmp de lângă Lacul Morii și a agresat fata, cerându-i sex oral.

Informaţii suplimentare despre acest caz citiți în articolul „Mărturia studentei din Bucureşti agresată sexual de un taximetrist de la Speed Taxi„.

„Vrem ca fetele și femeile să fie în siguranță în taxi, atunci când aleg compania Speed Taxi!

Aducem la cunoștiință companiei Speed Taxi cazul unei fete agresate de un șofer din cadrul acestei companii. Cerem  Speed Taxi să cerceteze intern această situație și să  răspundă atât anchetei demarată de poliție cât și public!

studenta-agresata-speed-taxi-bucuresti

În data de 28 februarie, orele 03:40-03:50 dimineața,  o studentă a urcat într-o mașină cu însemnele Speed Taxi. Șoferul nu a respectat traseul indicat de aceasta, a condus spre altă locație, fără știrea sau acordul ei, a amenințat-o cu moartea, apoi a încercat să o violeze și a tâlhărit-o, abandondând-o apoi în câmp. Aceste fapte care sunt asimilabile unor infracțiuni grave de privare de libertate, tentativă de viol și tâlhărire trebuie cercetate intern și sancționate de compania Speed Taxi. Cerem companiei să participe activ la identifcarea agresorului precum și la implementarea unor măsuri de siguranță pentru toți clienții (femei și bărbați) care utilizează serviciile companiei!

În cele ce urmează, detaliem pe larg întâmplarea al cărei autor, șoferul de taxi este încă în libertate și  care cel mai probabil preia și alte comenzi punând în pericol alte fete și femei chiar în acest moment.

Vineri noaptea o studentă din București a ales să se întoarcă spre casă  cu o mașină Speed Taxi fiind convinsă că va ajunge înapoi la domiciliu repede și în siguranță. Tânăra a luat taxiul chiar din fața magazinul Unirea Shopping Center, iar pe durata călătoriei șoferul a fost mai degrabă tăcut și reținut. În drum spre destinația clientei sale, șoferul a schimbat brusc ruta și în loc să o ducă spre Grozăvești, a dus-o pe tânără undeva în câmp, lângă  Lacul Morii. Acolo a amenințat-o cu moartea și i-a cerut în repetate rânduri să întrețină raporturi sexuale. Victima a apucat să sune la 112, însă agresorul deghizat în șofer i-a smuls telefonul din mână devenind și mai violent. Apelul a salvat-o într-un fel pe tânără pentru că șoferul a lasat-o să coboare din mașină demarând în trombă cu actele, banii și telefonul mobil al fetei. Tânăra a rămas la 4 dimineața în câmp fară nimic încercând să găsească drumul spre poliție, casă sau oameni care să o ajute.

Mărturia studentei, care este încă în stare de șoc, o puteţi citi accesând articolul:  „Mărturia studentei din Bucureşti agresată sexual de un taximetrist de la Speed Taxi

Studenta a trecut prin experiența de calvar a unei tentative de viol iar recuperarea ei și siguranța noastră a tuturor ține foarte mult de identificarea și pedepsirea agresorului. Având în vedere că fetele și femeile aleg să meargă cu taxiul tocmai în speranța că astfel vor fi în siguranță pe stradă în orice moment al zilei, considerăm că acest caz nu poate fi trecut cu vederea și cerem reacții prompte și transparente atât din partea poliției cât și din partea companiei Speed Taxi! Cerem companiei să coopereze pe deplin cu organele de poliție la depistarea făptașului, să încheie imediat contractul de muncă cu acesta și să ia măsuri care să prevină astfel de fapte în relația cu alte cliente. De asemenea rugăm publicul să semnaleze către poliție/compania de taxi dacă au trecut prin situații similare căci poate fi vorba de acealași autor. Orice informație suplimentară poate fi de folos în identificarea cât mai rapidă a agresorului.

Semnalăm fetelor și femeilor că este mai sigur să comande  prin dispecerat și să noteze numele șoferului și indicativul taxiului, precum și să apeleze la 112 dacă văd că șoferul nu respectă traseul precizat și/ sau are un comportament nepotrivit!”

Update 10.03.2015Poliţia a reţinut taximetristul care a agresat sexual studenta

Organizații semnatare,
Asociația ACTEDO
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen ( A.L.E.G.)
Asociația Femeilor impotriva Violentei – Artemis
Asociația E-Romnja
Asociația FRONT
Asociația Quantic
Asociația Transcena
Centrul FILIA
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Societatea de Analize Feministe AnA

Persoane de contact:
Simona Chirciu – simona.chirciu@centrulfilia.ro (0767230788)
Irina Costache  – irina_costache@aleg-romania.eu (0721213696)
Tudorina Mihai – dorina_mihai123@yahoo.com (0741731424)


Comentarii

Lasă un răspuns