Transport Chişinău – Bucureşti. Metoda cea mai comodă de a călători

În acest articol voi povesti cum eu, în ultimii 5 ani, de când mă aflu în România, am găsit cea mai comodă metodă de a călători între Chişinău şi Bucureşti. Voi povesti despre transportul care circulă la ora cea mai potrivită, mă lasă în locurile convenabile pentru mine şi are Wi-Fi.

Tren sau autocar?

Am renunţat la tren, în favoarea autocarului, deoarece biletul la tren este mai scump, trenul mă lasă numai în gara feroviară, călătoria durează mai mult, etc. Pentru mai multe argumente ne vedem în secţiunea de comentarii.

transport-chisinau-bucuresti-alverstur

Cum fac rost de bilet?

Atunci când eşti în Bucureşti, este simplu, suni şoferul şi îl rogi să îţi păstreze un loc (sau mai multe) pe numele tău. Seara vii la autocar, dai banii, îţi găseşti locul şi porneşti la drum.

Din Chişinău mereu am avut o problemă: cum să fac rost de bilet în timp util? Să sun la şofer nu puteam, pentru că biletele se cumpără de la ghişeul gării. Primii patru ani procedam în felul următor:

  • Atunci când veneam acasă, estimam pe ce dată am să mă întorc înapoi;
  • Aveam la mine destui lei Moldoveneşti pentru a-mi cumpăra bilet;
  • Când ajungeam în gară, dimineaţa, îmi cumpăram bilet spre Bucureşti în ziua în care ştiam că am să mă întorc;
  • În ziua X veneam la gară cu locul deja cumpărat.

Mult mai simplu este să ai cunoştinţe care merg des în Chişinău şi îţi pot cumpăra biletul. Şi mai simplu este să trăieşti în Chişinău.

Cumpărarea biletului Online!

Anul acesta am fost plăcut surprins când am aflat că pot să-mi comand biletele online. Am aflat că compania care are autocarul din Chişinău la ora 20:00 (mai jos am să povestesc de ce plec din Chişinău la această oră) se numeşte Alverstur. Ei au un site, www.alverstur.md, de unde pot să-mi comand bilete Online.

Nu-mi venea să cred că în tranzacţie nu intervine Gara, însă vă descriu cum am procedat.

Vara aceasta am venit acasă însă nu mi-am luat bilet din gară. Duminică trebuia să plec spre Bucureşti iar vineri seara mi-am amintit că încă nu am bilet, așa că:

  • am intrat pe site, am selectat punctul de plecare, destinaţia şi ziua;
  • pe site mi-au apărut toate orele de plecare din acea zi şi m-a informat că mai există locuri disponibile. Comod să ştii acest lucru, pentru că dacă nu erau locuri, trebuia să caut alternativă. Alt site posibil să nu mă fi informat dacă locurile s-au terminat şi a doua zi să mă sune tanti şi să îmi spună că le pare rău dar locuri nu sunt. Vă spun acest lucru deoarece eu lucrez Web Developer, adică dezvolt site-uri, şi ştiu cât e de greu Online să duci evidenţa locurilor fizice, atunci când paralel cu tine Gara vinde locuri fără să te informeze.
  • tot pe site m-au informat că mă sună în ziua programării şi în ziua plecării. În ziua programării (în cazul meu a doua zi, pentru că programarea am făcut-o noaptea) pentru ca să confirme seriozitatea intenţiei de a călători iar în ziua plecării pentru ca să nu uit când şi de unde e plecarea!

A doua zi, dimineaţa, am primit un telefon, mi-au confirmat locul, am primit şi un email cu confirmarea. Am întrebat-o pe fata de la telefon: funcţionează metoda aceasta? Nu-mi cumpără de la ghişeul gării alt cineva locul meu? Ea mi-a spus că locurile sunt din timp rezervate de la gară şi că am garanţie pentru rezervarea mea. Când am ajuns la autocar am fost plăcut surprins să aflu că jumătate dintre călători au comandat online bilete (adică, nu eram unica persoană care ştia despre site şi căreia nu-i este frică să comande Online).

Pornirea de la 20:00 din Chişinău/Bucureşti

Eu călătoresc noaptea, pentru a nu pierde preţioasa zi. Ultima rutieră, care o duce pe soţia mea spre Chişinău, ajunge în Gara Centrală la ora 18:30. În schimb, ultima rutieră, care mă aduce pe mine, ajunge la destinaţie la ora 19:10. Aşa că, pentru noi alegerea este evidentă:  să pornim spre Bucureşti cu autocarul de la ora opt seara. Mai târziu nu are rost, pierdem timpul în gară, mai devreme nu avem cum.

O să-mi spuneţi: dar pe mine mă aduc părinţii până în gară, aşa că, pot să plec cu autocarul de mai târziu! 

Şi pe mine, primul an, părinţii mă aduceau în Chişinău cu maşina, erau momente sentimentale şi părinţii vroiau să stea cu mine până în ultima clipă. Mai târziu această practică s-a transformat în rutină şi eu am ales să economisesc banii şi timpul părinţilor. Şi de ce să îi deranjez pe ei, dacă rutiera pleacă de la mine din sat şi ajunge în Gara Centrală, fix lângă autocarul Chişinău-Bucureşti?!

Ajung în Bucureşti la ora 5:00

Autocarul ajunge la ora cinci, atunci deja circulă transportul public (pentru studenţi amărâţi, ca mine), taxiul circulă mereu (pentru ceilalţi cu bani). Eu reuşesc să ajung acasă, să desfac bagajele şi să mai dorm câteva ore, înainte să merg la muncă ori la facultate.

Dinspre Bucureşti spre Chişinău

În primii ani de facultate, eu porneam dinspre Bucureşti spre Chişinău la ora 9:20 (autocar care trece prin Ploieşti şi face cu o jumătate de oră mai mult) sau la zece seara (autocar care merge direct spre Chişinău şi ajunge odată cu cel de la 9:30 în vamă şi în Chişinău). Este o oră destul de comodă, însă nu pentru mine. În mai mult din jumătate de cazuri ajungeam la gară prea târziu şi pierdeam rutiera spre Varniţa (satul din care sunt eu). Şoferul nu-mi putea garanta că voi ajunge la timp în gară, din acest motiv am fost nevoit să aleg alt autocar, care pleacă mai devreme.

Seara, dinspre Bucureşti, circulă destul de mult transport, aşa că, am hotărât să fiu fidel firmei şi să călătoresc tot cu Alverstur, adică pornesc la ora 20:00, vă explic de ce.

În Chişinău eu ajung după ora 5:00 şi am timp să-mi încarc cartela de telefon, să mai mănânc un Hot Dog, să-mi iau bilet spre Varniţa şi să aştept liniştit rutiera. Cred că persoanele care stau prin alte sate gândesc la fel ca şi mine. Cei din Chişinău pur şi simplu merg acasă şi dorm vreo 3 ore.

Autocarul de dimineaţă

Există şi autocare de dimineaţă, de exemplu, compania, despre care am scris mai sus (numai de site-ul lor ştiu), are autocare ce pornesc din ambele direcţii la ora 10:00 şi ajung la destinaţie la ora 17:00, atunci când încă mai circulă transportul public şi rutierele spre sate (dinspre Chişnău). Această variantă este comodă pentru persoanele care iubesc să călătorească ziua sau care au nevoie să fie seara la destinaţie. Pe site scrie că autocarul trece prin Ploieşti, adică această rută este utilă pentru studenţii din respectivul oraş.

Mai sunt autocare la altă oră dar cu ele nu am călătorit, deci, vă las link-ul să vă uitaţi voi: autocarele Chişinău-Bucureşti.

Pentru cei care merg la aeroport sau în alte oraşe

Presupun că articolul meu va fi citit nu numai de către studenţii din Bucureşti sau chiar şi de alte personae, aşa că, nu ar fi rău să descriu şi acest aspect.

Autocarul cu care vin eu circulă spre Aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni). Dacă sunt multe persoane, se duce tot autocarul. Dacă sunt puţine persoane, pentru ca să nu cheltuie mult combustibil, lângă Bucureşti se schimbă într-o rutieră mai mică cei ce vor spre aeroport. Aşa procedează toate firmele care oferă transport.

Dacă vrei să mergi în Piteşti, Târgovişte, Craiova sau în alt oraş, poţi să rogi şoferul, de la pornire, să te ducă la Gara de Nord, de unde să urci la tren sau la rutieră. Cum am spus mai devreme, autocarul este comod pentru că te lasă acolo unde-l rogi pe şofer. Evident că în raza oraşului te lasă numai acolo unde are voie. În afară de Aeroport şi Autogara Filaret, cele mai populare destinaţii sunt: Obor, Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, eventual la Gara de Nord sau la Piaţa Victoriei.

Alte beneficii: reduceri, Wi-Fi şi apă plată!

Nu ştiu când veţi citi acest articol, dar cel puţin la data când l-am scris (august 2015) următoarele lucruri erau disponibile şi sper să rămână disponibile şi în viitor.

Reducere 10% pentru rezervarea Online

Când cumpăram bilet de la ghişeu plăteam pentru el 250 MDL sau mai mult. Am renunţat la această practică şi voi comanda online bilet, pentru care primesc reducere de vreo 10%, adică călătoria mă costă 225 MDL (nu 250).

Wi-Fi gratuit

Unul dintre argumentele forte este internetul gratuit din autocar care este disponibil pe parcursul întregii călătorii. Eu mă cam plictisesc în autocar, aşa că, folosesc cu plăcere Wi-Fi. Ştiam că şi autocarele de la altă oră au internet, dar nu ştiu care anume. Băieţii de la ora zece aveau, dar se plângeau că studenții le fură stick-urile de Orange. Rutierele mai mici nu cred că au internet. Dacă ştiţi, împărtăşiţi-vă cu informaţia în comentarii.

Apă plată gratuită

Mai mulţi ani în urmă, am călătorit cu un autocar (nu mai ţin minte de la care oră), păi ei împărţeau gratuit câte un croissant şi un suc mic. Ulterior am mai mers cu ei şi nu mai dădeau nimic. Acum cei de la Alverstur împart câte o apă plată. Nu ştiu dacă o să fie alte surprize la iarnă, pentru că iarna apa plată nu are popularitate, dar vom trăi şi vom vedea.

Transmitere de colete

Într-un moment aveam nevoie să transmit niște acte acasă și am întrebat de șofer: dacă ajungeți în Chișinău la ora 5, părintele meu trebuie să vină dimineața să ia actele? Am primit un răspuns convingător: șoferul lasă coletul la biroul de pe strada Izmail (cine are nevoie, pe site la contact scrie adresa exactă). Persoana care ridică coletul poate să vină când vrea, în timpul programului de lucru, și să îl ridice de acolo. Eu totuși am transmis actele prin poștă pentru că ajungeau direct acasă, chiar dacă durează mai multe zile. Un colet mai mare, în schimb, e mai comod, mai sigur și mai repede să-l transmiți prin șofer.

Concluzii

Sincer, în timp ce scriu acest articol, studiez paralel site-ul Alverstur, ca să văd ce bun pot să găsesc pe la ei. Am observat că site-ul zilnic se schimbă, adică el încă e în dezvoltare. Am mai găsit beneficii minore de genul: „Dacă ați ajuns în Chișinău/București – puteți rămîne în transportul nostru pînă la 06:00„. Ori asta e o chestie interesantă: „În cazul in care sunteti un grup de cel putin 5 persoane se poate pune la dispozitie un microbuz separat„. Mai mulţi prieteni ar putea să călătorească împreună, cu maşină separată, şi să pornească la ce oră vor ei, probabil. Nu ştiu care este preţul acestui răsfăţ sau ce condiţii mai sunt dar merită să întrebaţi.

Am căutat pe Google „transport chisinau bucuresti” şi am găsit mai multe site-uri, pe unul dintre acestea biletul Chişinău-Bucureşti era 75 RON (convertit 360 MDL) sau 20 Euro (adică 420 MDL) iar din Bucureşti biletul era 85 RON. Pe site nu puteam să aleg leu Moldovenesc. Am găsit şi alte site-uri, însă cu acele firme nu am călătorit şi nu ştiu să spun nimic despre ei.

Eu am relatat propria experienţă în acest articol şi încă câteva observaţii şi sfaturi. Dacă vreţi să vă împărtăşiţi cu alte informaţii, dacă călătoriţi cu rutele de la alte ore sau ştiţi cine oferă reduceri, Wi-Fi sau alte chestii plăcute, vă invit să le scrieţi în comentarii.


Comentarii

Lasă un răspuns