Cum să-ţi strângi dosarul pentru VIZĂ Românească

Viză România

Hai să vă explic cum putem strânge toate actele ca să mergem liniştiţi la consulat să ne facem Viză pentru România. Ca să facem totul repede, preferabil într-o singură zi, vom strânge actele la Chişinău. Acest articol e pentru studenţi admişi la studii în România, elevi şi însoţitorii acestora însă e la fel de folositor şi pentru cine a intrat aici căutând în Google despre viză aşa că citiţi. Întâi găsiţi aici şi notaţi pe foaie lista cu actele de care aveţi nevoie. Faceţi asta de cu seară, pentru ca de dimineaţă să fiţi gata.

Pentru început vă rog să citiţi articolul până la capăt şi în comentarii să fie nu întrebări ci doar mulţumiri! La sfârşit de articol sunt răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, am scris şi nişte sfaturi pentru cei admişi dar vă spun asta acum pentru că mulţi nu rabdă şi închid pagina ori se duc la comentarii şi dau întrebări anapoda.   

[AdSense-D]

Acum nu mai e nevoie să te trezeşti cu noaptea-n cap ca să mergi la capitală să-ţi faci cazier judiciar, acesta poate fi făcut online, doar că trebuie să mergi la Comisariatul raional de poliţie să-l iai, dar şi durează 10 zile. Cine stă la ţară şi nu are drum spre centrul raional, sau pur şi simplu nu are chef să meargă acolo, poate să-şi ridice cazierul de la Chişinău, oricum va trebui să meargă în capitală pentru perfectarea celorlalte acte. Dacă vrei să-l faci într-o zi, vei achita 60 de lei, plata o faci din timp la orice aparat QIWI sau Banca de Economii ori Victoriabank (mai multe detalii pe site-ul oficial). Cazierul de urgenţă trebuie să-l ridici exclusiv din Chişinău, aşa că hai să mergem la capitală: ne trezim mai devreme şi ne deplasăm spre Chişinău cu orice transport. Să fim acolo mai devreme ca să le reuşim pe toate.

Câteva sfaturi pentru cei ce se pornesc în Chişinău să-şi facă actele: nu vă porniţi singuri, luaţi cu voi vreun prieten care tot vine la studii în România, minorii să-şi ia ambii părinţi sau cel puţin un părinte (care va însoţi minorul până la instituţia de învăţământ din România); să aveţi bani cu voi şi să aveţi toate actele.

Ajunşi în capitală, căutăm prin centru unde ne putem face poze pentru viză. Ne-am fotografiat şi coborâm spre Consulatul României, acolo vom face Asigurarea medicală pentru 90 de zile, strigi în gura mare că ai nevoie de asigurare şi se apropie cineva de tine. Asigurarea costă peste 100 lei dar o cauţi pe cea mai ieftină. Dacă e vreun însoţitor şi are nevoie de dovada transportului tot acolo să strige că se găsesc oameni care pentru vreo 20 de lei îţi dau o foaie în care te asigură cu loc spre Bucureşti de exemplu (că nu-i atât de important unde) în ziua în care te gândeşti că vei avea deschisă viza sau când întradevăr plăuieşti să te porneşti (nici asta nu-i atât de important).

Persoanele care au nevoie de extras de cont cu 500 euro să meargă la bancă să-şi bage aceşti bani pe cont (cine nu are cont – să-şi deschidă). Apropo, anul acesta elevii şi însoţitorii nu aveau nevoie de extras de cont, fără întrebări în comentarii. Minorii cu părinţii să meargă la notar ca să-şi facă declaraţie notarială de la ambii părinţi din care să rezulte că aceştia sunt de acord ca minorul să-şi facă studiile în România. Ceilalţi să-şi cumpere o morojnă şi un hot-dog şi să aştepte în parc ora 15.00, că de la 15.00 la 17-00 dau cazierele.

Când bate ora 15.00 ne ridicăm de pe banca din umbră şi mergem după cazier. În drum spre mult aşteptatul cazier intrăm pe la foto-studio şi luăm pozele. Am primit cazierul, l-am controlat dacă nu sunt greşeli, dacă sunt ne adresăm la ghişeu ca să-l corecteze pe loc, l-am primit din nou şi ne bucurăm.

Ultimul pas: găsim un xerox şi facem copie după fiecare act care trebuie prezentat la consulat. Tot aici putem să scoatem la imprimantă formularul de viză tip D (pentru însoţitor de tip A, B, C) şi Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei.

RĂSPUNSURI la întrebările frecvente:

 • Formularul de viză şi model completat este cât pe pagina Ambasadei României atât şi la mine pe blog.
 • Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei sunt acele foi cu toţi elevii/studenţii admişi la studii în România, acolo unde e scris numele elevului/studentului admis şi instituţia de învăţământ unde a intrat.
 • Dovada gradului de rudenie este certificatul de naştere al copilului. Prin conţinutul lui se deomnsrează că persoana însoţitoare e părintele elevului admis la studii în România.
 • Extras de cont pe numele solicitantului de viză se face cel mult cu două zile înainte de a depune actele pentru viză, poate fi făcută şi în aceeaşi dimineaţă. Nu se primeşte extrasul care are mai mult de 2 zile.
 • Minorii care au ambii părinţi peste hotare pot să meargă în România cu o rudă de gradul 2-3 sau cu orice altă persoană care deja are viză deschisă sau are cetăţenie românească. Cel mai comod să meargă un părinte cu mai mulţi elevi din acelaşi liceu, ca să nu cheltuie bani pe drum. În acest caz părinţii trebuie să trimită procură în ţară.
 • Dacă unul sau ambii părinţi sunt peste hotare ei pot să meargă la consulatul Republicii Moldova să facă declaraţia că sunt de acord ca copilul să înveţe în România sau să o facă în limba străină şi acolo sau la noi în ţară, la un birou de traducere să o traducă legalizat în Română.
[AdSense-D]

Şi câteva sfaturi:

 • Toate actele de la notar, cazierul şi orice foaie să le verificaţi să nu aveţi greşeli.
 • Cei admişi, făceţi-vă mai multe poze mici de diferite mărimi (3×4; 3,5 x 4,5 şi 4×5 cm) că veţi avea nevoie de ele la universitate, la cămin, pentru diferite abonamente şi carduri.
 • Toate actele de care aţi avut nevoie la consulat pentru admitere să le aveţi cu voi în original ca să le depuneţi la universitate.
 • La universitate actele se depun într-un dosar plic, să-l aveţi din timp că în prima zi cu bagajele în dinţi nu veţi căuta poştă să căutaţi dosar.
 • Să aveţi copie legalizată la certificatul de naştere.
 • Toate actele să fie în limba română.
[AdSense-D]

Comentarii

152 Responses to Cum să-ţi strângi dosarul pentru VIZĂ Românească

 1. Erhan Vitalie spune:

  buna eu am certificat de nastere roman treb numai decit viza sau pot sa ma deplasez cu certificatul…. si de care acte trebuie? … si daca nu vor fi probleme cu scoala??

 2. Marina Hircieala spune:

  adica acest act trebuie la viza

 3. Marina Hircieala spune:

  buna lista cu elevi admisi in ro la liceu trebuie scoasa de pe net?

 4. deci eu ca parinte insotesc copilul la liceu in ro e obligator sa-mi fac si dovada transportului? mersi mult.

 5. Marina Gusan spune:

  Faci de cati euro vrei tu. Doar sa fie pe 90 de zile.

 6. Salut… de exemplu eu astazi am fost pentru am fac asigurare medicala si acolo ma intrebat ce fel de asigurare adica de citi euro?!…are importanta de citi euro este?…sau pot sa-mi fac de care mii convinabil?

 7. Prima dată trebuie să meargă cu însoţitor, obligatoriu. După asta poate să circule singur. Nu e neapărat să fie părintele însoţitor, puteţi face procură pe un alt părinte care la fel are elev în aceeaşi instituţie şi îl va însoţi. Găsiţi ceilalţi copii din instituţie pe lista cu elevii admişi şi îi căutaţi pe reţelile de socializare.

 8. va rog mult feciormiu are 16 ani si la notar am facut declaratie eu si taikasu ca suntem deacord sa circule singur in caz de reuseste sa treaca concursul la ro poate sa mearga singur fara insotitor? multumesc mult

 9. Depinde de vârstă. Dacă eşti minor atunci ai nevoie de însoţitor doar prima dată când vii.

 10. Stefan Virtos spune:

  daca plec la studii universitare in Ro am nevoe de insotitor(obligatoriu)?

 11. daca depun actele pentru viza tip D…..pot solicita sa mi se intoarca pasaportul inapoi pe perioada cit se face viza pentru ca trebuie sa merg inapoi la universitate?

 12. Sunt cetatean al Republicii Moldova care a terminat liceul in Grecia si a fost admis la Facultatea de Farmacie din Iasi..Cum pot primi viza?

 13. Imi spune si mie cineva ce fel de dosar plic, si de unde se poate de procurat?

 14. Ana Bizgan spune:

  Daca am certificatul de nastere in chirilica.. va merge asa sau trebuie sa mi-l traduc ? multumesc anticipat..

 15. dan spune:

  am si eu o intrabere…trebuie neaparat sa ma duc la chisinau sa-mi fac viza, in balti nu pot?

 16. Adrian Gutium spune:

  am auzitr ca scoala se incepe pe 17 astai drept???

 17. Viorica Jalba spune:

  Buna! Eu deja am viza valabila un an de zile. Trebuie la fel sa am toata aceasta lista de documente?

Lasă un răspuns