De ce un necărturar pleacă la Marşul Unirii?

Blogul unei noi generaţii

Am primit azi de la o persoană un link spre articolul „De ce plec eu la Marşul Unirii?” (mai jos am publicat şi conţinutul acestuia), articol postat pe blogul Tinăr.EU (Update 2015: Site-ul nu mai este disponibil), acolo sunt mai mulţi autori care susţin că întreţin „Blogul unei noi generaţii”. Pentru început: eu nu am nimic împotriva acelui blog şi eu nu am absolut nimic împotriva Marşului Unirii, eu şi singur am participat la Hora Unirii din Bucureşti şi am fost fugăriţi de Jandarmerie, am participat şi la activităţi organizate tot de Acţiunea 2012. Mesajul meu se adresează doar autorului acelei postări, adică lui Adrian Pleşca (eu nu ştiu cine e acesta, să mă scuze dacă sunt rău, dar asta-i realitatea).

Adrian e pentru unirea Republicii Moldova cu România, e împotriva Ruşilor, care sunt şi ei oameni, şi are o poziţie agresivă. Agresivitatea e un lucru rău dar acum articolul meu cred că e la fel de agresiv, aşa că vom accepta de data asta agresivitatea (scuzaţi că am repetat de 4 ori cuvântul agresivitate, de 5). Adrian a încercat să scrie articolul folosind doar limba Română, adică pur Română, cu „” peste tot, ca să demonstreze tuturor că întradevăr e pentru unire (ce a băgat în ghilimele sau cu litere ruseşti e doar sarcasm). Sărmanul om, nu ştia el că în limba Română nu există cuvântul „sânt”. Să explic: în Republica Moldova litera „” există doar în cuvântul România, în rest peste tot se scrie „Δ, în acest caz va fi corect „sînt”, atunci când în ţara din dreapta Prutului corect va fi „sunt”. Mă voi repeta: cuvântul „sânt” n-a existat niciodată.

A fost folosit în contextul: „Vreau să-mi apăr ţara mea de opinii şi acţiuni staliniste ce sânt activ promovate de câţiva pe(d)ovarăşi.”

Altă gafă, cuvântul „mental” folosit în contextul „…vocabularului unui cioban alcoolic sau unui degradat mental.” (evident că despre ruşi se spune). Stimate Adrian, vocabularul tău lasă de dorit, scuze dacă te jignesc, dar mă repet: eu doar fac constatare de fapt, nu inventez. Dacă vei consulta dicţionarul vei vedea că cuvântul pe care ai vrut să-l foloseşti provine de la substantivul „minte” şi se scrie de fapt „mintal” iar cuvântul scris de tine e în limba Franceză, citat din Dexonline: „(< fr. mental, lat. mentalis). Dacă tot eşti împotriva rusizmelor în limba Română, atunci hai să nu folosim nici franţuzisme. Apropo, ciobenii aparţin folclorului Moldovenesc şi/sau Român, sau mai bine zis poporului nostru mioritic, nu înţeleg de ce l-ai numit cioban pe un rus, aşa tu mai degrabă ai înjosit poporul nostru (asta din punctul tău de vedre).

„…sute de lozincuri şi cântece unioniste…” – frate (sper că nu te superi dacă mă adresez aşa, suntem fraţi Români totuşi), te rog mult să mai deschizi DEX-ul atunci când scrii articole. Nu există nici cuvântul „lozincuri”, pluralul cuvântului lozincă este lozinci! Memorează!

Mergem mai departe: „Vreau să văd reacţia feţei lor…”. Pe faţă poţi vedea mimică, poţi vedea doar cum reacţionează omul, nu există aşa îmbinare de cuvinte „reacţia feţei”, şi dacă vorbeşti despre mai multe persoane, vrei să spui că ele toate au o faţă?! Poate ai vrut să spui „reacţiile feţelor”?! Că bine, reacţia e una comună doar că feţele sunt mai multe.

Mai văd nişte greşeli nesemnificative, cum de exemplu spaţiul între paranteze şi cuvânt care de fapt nu trebuie să fie, sau lipsa unor cuvinte de legătură, dar mă voi opri aici. Repet: nu sunt împotriva Marşului Unirii, nu sunt împotriva acelui blog unde se află articolul, dar cum o persoană care nu cunoaşte limba Română poate să vorbească despre „ruşi necărturari” şi să se laude că va merge umăr la umăr cu „zeci de oameni notorii”?! Pe bune, dacă te superi pe mine şi începi cu flood în comentarii tu, sau alţi prieteni de-ai tăi, să ştii că doar vei demostra întregii lumi că eu am avut dreptate.

P.S. Am ataşat o imagine drăguţă cu logo-ul blogului despre care am tot scris, pe acesta scrie „Tânăr”, fiţi atenţi, au scris cu „”, atunci când domeniul lor arată cam aşa „www.tinar.eu” iar acest domeniu este liber: „www.tanar.eu”, care s-ar potrivi mult mai bine acestor bloggeri unionişti.

P.P.S. Persoana care mi-a dat link-ul, după ce i-am spus şi ei despre greşelile autorului, m-a numit comunist. Pe naiba, arăt eu a comunist?

Dacă Adrian Pleşca, după lecturarea criticii mele constructive (pentru care nu are nici un drept moral să se supere) va corecta toate greşelile în articolul lui original, eu am hotărât să redau textul iniţial mai jos, ca să nu vă lipsesc de plăcerea de a savura din bogăţia limbii Române:

O întrebare ce mi s-a dat cred, de vreo 50 de ori din partea diferitor persoane. Poftim 3 motive de ce eu plec la marş
1
Vreau să-mi exprim opinia mea şi nu doar a mea, dar şi a prietenilor mei ce nu pot veni şi a celor care doresc unire, dar, mai bine un Kalian la Krysha sau o cafea la COCOS, decât să mergi ca un prost 1 km prin Chişinău şi să cânţi piese unioniste. Opinia mea e că nu mai putem trăi într-un stat care a devenit ceva de genul ăsta între UE şi Rusia. ( Băiatul- Moldova )
Vreau să trăiesc într-un stat ce nu are nici-o legătură cu (pedo)Ruşii şi trăieşte o viaţă pur europeană.
2
Vreau să-mi apăr ţara mea de opinii şi acţiuni staliniste ce sânt activ promovate de câţiva pe(d)ovarăşi.
De exemplu “Казул Бельцы” când manifestanţii culturali ( aşa spune NIT şi TSN ) din opoziţie au promovat o politică stalinistă, strigând denumiri de oraşe moldoveneşti în limba rusă, într-o ţară unde limba rusă nu are niciun statut şi strigând diferite cuvinte accesibile doar vocabularului unui cioban alcoolic sau unui degradat mental.
3
Vreau să văd ce vor face comuiştii cu 1000 de retardaţi plătiţi, limitaţi la strigătul “Бельцы” în faţa a 10000 de unionişti, zeci de persoane notorii şi sute de lozincuri şi cântece unioniste. Vreau să văd reacţia feţei lor ce se va rezuma semantic la cuvintele ” Haidem, noi mai ghini acasî ” . Vreau să văd, chiar ce vor face de data aceasta. Tot vor arunca cu ouă, sau nu mai au ouă? Poate vor veni cu o inovaţie Cocktailuri Molotov? ( dar în Hard Disc-ul lor nu cred să mai încapă alte idei “geniale”, decât ouăle. )
Ca să arunci cu ceva, trebuie mai întâi să le ai.


Comentarii

One Response to De ce un necărturar pleacă la Marşul Unirii?

  1. oof, dragule, prea mare responsabilitate ți-ai luat pe capul tău! nici tu nu prea strălucești la capitolul gramaticii…

Lasă un răspuns