Cum strângi dosarul pentru studii în România într-o singură zi!

Emotii inainte de admitere

Notă: Informația e din anul 2012, dacă citiți acest articol peste mulți ani, e posibil unele acte să nu se solicite pentru dosar sau e posibil să existe alte acte despre care nu scrie în articol. Să fiți atenți!

Lume, noi nu suntem pe Titanic ca să faceţi panică, calm! Admiterea la facultăţile din România e ceva simplu şi deloc nu doare. Pe internet apar o mulţime de întrebări referitor la admitere printre care se găsesc şi întrebări amuzante, stupide şi în necunoştinţă de cauză. Fără supărări, sunteţi măricei şi e timpul să recunoaşteţi greşelile. Unele persoane vor facultate în străinătate însă nu cunosc ce-i asta Metodologie şi nici nu au citit-o înăinte de a-mi adresa întrebări.

Cum strângi dosarul pentru studii în România într-o singură zi:

[AdSense-D]

Te trezeşti dimineaţa, preferabil până la prânz (că dimineaţa lucrează toate instituţiile), descarci Metodologia de şcolarizare pentru acest an şi citeşti (e greu, necesită efort, ştiu că în 12 ani de şcoală nu ai citit atâta dar merită). Tot în metodologie găseşti actele care trebuie să le conţină dosarul, le scrii pe o foiţă şi ieşi la „vânătoarea” de acte.

Pentru început mergem la uzina cunoştinţelor sau cimitirul tinereţii, adică la liceu, de la secretară ceri foaia matricolă (model este şi la mine pe blog) şi Diploma de Bacalaureat (dacă încă n-ai luat-o). Dacă secretara nu ştie ce-i asta foaie matricolă arată-i modelul şi spune-i să-ţi facă aşa o tabelă pe hârtie A4 cu semnătura şi ştapmila directorului.

Am ieşit transpiraţi de la liceu (emoţii, frică sau mai ştiu cum e la voi) acum mergem la centrul de medicină să cerem adeverinţa medicală, e cea mai simplă adeverinţă, medicii împart aşa adeverinţe la toţi absolvenţii care merg la liceu sau facultate aşa că ei ştiu ce să scrie acolo şi câte ştampile să pună. În această adeverinţă putem băga şi informaţia din Certificatul HIV/SIDA care se face la Chişinău (acesta nu e obligatoriu aşa că trecem peste).

Acum mergem până la notar să facem copie legalizată după Diploma de Bacalaureat, Foaia Matricolă, Adeverinţa Medicală, certificatul de naştere şi cel de căsătorie (dacă este cazul). Atâta timp cât notarul îşi face datoria vom trage o fugă până la xerox să scoatem la imprimantă vreo 2 cereri (cererea tot o putem găsi în metodologie: Anexa 1A) şi facem câteva copii simple după buletin şi paşaport.

Notarul lucrează încet aşa că mai avem timp să facem poze, intrăm la un studiou foto şi cerem la 10 minute nişte poze 3/4. Pe drum spre casă intrăm pe la notar să luăm copiile legalizate.

Asta e tot, nimic complicat, nici un stres. Profesorii, secretarii, medicii, notarii şi fotografii trebuie să-şi cunoască funţia şi obligaţiile aşa că un simplu student nu trebuie să-şi bată capul de toate detaliile. La final: să ajungeţi acolo unde v-aţi dorit! Baftă!

Şi dacă ştiţi că veţi intra la studii în România, vă mai recomant un articol unde veţi afla cum să vă strângeţi dosarul pentru Viză Românească, veţi găsi şi nişte sfaturi pentru cei admişi şi răspunsuri la întrebările frecvente.

[AdSense-D]

Harta cu paşii pentru a ajunge la studii în România (apasă pe hartă pentru a vedea mărimea întreagă):
pasii-admitere-romania-gorobic-dmitri


Comentarii

45 Responses to Cum strângi dosarul pentru studii în România într-o singură zi!

 1. Veronika Vieru spune:

  da ce acte trebuiesk pentru studii dupa gimnaziu?

 2. Cris Ti spune:

  Salut, o intrebare, daca sunt de la Chisinau, vin la consulatul de linga Stefan cel Mare sau la ambasada de pe Ismail ?

 3. Esselda Narwain Dacă eşti din Republica Moldova, şi în certificatul de naştere scrie că eşti Moldovean, e de ajuns.

  Dacă eşti din Ucraina sau din altă ţară, dară eşti de etnie Română, atunci cred că e puţin mai complicat, dar nu ştiu exact ce trebuie în acest caz.

 4. Esselda Narwain spune:

  Dmitri , eu am o intrebare in privinta documentului :'' Sustinerea originii entice romane '' ce anume prezinta asta ? pot sa vin drept dovada doar cu certificate de nastere, si declarative in scris sau cum ?
  multumesc anticipat 🙂

 5. în metodologie scrie ce acte trebuie pentru master. însă lamaster se depune direct la universitate şi pentru locuri la butet pot aplica doar absolvenţi cu diplomă de licenţă din România

 6. Iulia Liulica spune:

  Pentru master sunt aceleasi acte ca la licenta?

 7. Cea mai simplă adeverinţă medicală. Nimic special nu trebuie ce nu ar şti un simplu doctor.

 8. Vica Buzdugan spune:

  In adeverinta medicala ce trebuie sa fie inclus?

 9. Cristina Bulat spune:

  si daca vreau sa dau si in Moldova,inseamna ca trebuie sa mai am un certificat?

 10. Cristina Bulat Nu pot să îţi spun sigur, dar în mod normal trebuie să fie scris. La urma urmei singură poţi scri cu pixul România

 11. Cristina Bulat spune:

  Dmitri Gorobîc e greseala daca la mine pe certificatul medical nu e indicat unde imi va servi?

 12. Mihaela Friptuleac, salut, nu se ştie încă. Teoretic trebuie viză pentru că permisul de şedere se eliberează pe baza vizei de LUNGĂ ŞEDERE, şi acea lege nu a fost modificată din câte eu ştiu, dar aşteptăm noi informaţii.

 13. Dmitri Gorobîc Buna!spune-mi te rog acuma dupa toata situatia in tara, mai este nevoie ca sa facem viza ca student roman?sau trecem doar cu pasaportul biometric?

Lasă un răspuns