Şi eu vreau să fiu Ministrul Educaţiei!

Am intrat zilele acestea pe un blog care m-a interesat, am apucat să citesc tot ce vedeam. Articolele, ce-i drept, sunt bine gândite, singur blogul e simplu de parcurs. Autorul acestui blog este Andrei Fornea, el a apucat să scrie o serie de articole care vor începe cu “Dacă aş fi”, primul articol din această serie are titlul Dacă aş fi Ministrul Educaţiei. Titlul foarte mult bate la ochi (mai ales că e scris cu roşu), deci am apucat să citesc articolul şi neajungând la ultimele propoziţii, unde autorul cere recomandări sau contraargumente, am hotărât să scriu eu un articol cu părerea mea proprie în care voi urmări aceleaşi etape care le-a parcurs şi Andrei Fornea, voi dezbate unele idei, altele le voi susţine. Nu am apucat să citesc nici un comentariu de la articol pentru a nu-mi pierde propriile idei printre cele străine. Deci să începem! Pentru a urmări cronologia gândurilor puteţi intra în articolul original: Dacă aş fi Ministrul Educaţiei.

1) Elevii nu trebuie să ştie mai mult decât profesorul.
Elevul trebuie să ştie mai mult decât profesorul, mai ales studentul (amintesc că eu sunt student)! Care e deosebirea între un lector care predă fizica la facultate şi un student, viitor electrician? Profesorul stă şi povesteşte elevului tema după conspect, electricianul (în perspectivă) riscă cu propria viaţă, o acţiune greşită şi este asigurat cu o electrocutare fatală, apropo, electricianul nu va purta după el caietul cu notiţe scrise la universitate. Mai crede cineva că profesorul e cel mai deştept? Atunci pentru ce de la colegii şi facultăţi trimit elevii la practică, acolo unde lucrează specialişti în profesie, adevăraţi, fără conspecte?

2) Gândire, nu memorare.
Am mai zis că nu apuc să contrazic tot articolul, doar unele idei. Această idee merită o apreciere maximă, citind-o m-am simţit în această ipostază când apucam să memorez ceva şi nu îmi reuşea şi atunci când mă simţeam cel mai tare în momentul când logica mea îmi ajuta să rezolv orice problemă.

3) Schimbarea profesorului. şi 4) Note pentru Profesori
Voi vorbi despre ambele puncte la un loc, nu cred că am ce spune despre fiecare în parte. Pentru început priviţi video de mai jos după care va urma o întrebare:




Întrebarea: mai credeţi că elevii şi studenţii merită mai multe drepturi? Şi aşa se suie în cap, hai să mai schimbe profesorii şi să-i noteze. Elevilor şi aşa nu le ajunge adrenalină, cineva crede că vor urmări vreo logică şi obiectivitate atunci când vor profita de aceste drepturi?

5) Înlocuirea Pascalului cu pachetul Microsof Office şi altele.
Scuze însă sună foarte copilăreşte acest punct. În clasa a 8-a am învăţat Microsoft Word, scriam texte, făceam tabele, făceam diferite proiecte în Word care le prezentam profesorului. În clasa a 12-a am lucrat în Microsoft Access unde făceam baze de date foarte folositoare (eu am făcut o bază de date cu toţi profesorii din liceu). Nu ştiu dacă toate liceele făceau aceeaşi ce şi noi, deja depinde de profesor (însă hai să ne amintim punctele de mai sus şi să ne abţinem de la criticarea profesorilor). Acest punct ar trebui formulat astfel: Înlocuirea limbajului de programare Turbo Pascal cu C, C+ şi C++. Anume limbajul de programare C se studiază la facultate, deci de ce trebuie să învăţăm în liceu ceea ce se contrazice cu următoarea treaptă de învăţământ. Vin şi eu cu un exemplu: colegul meu de cameră de la cămin e la facultate în domeniul IT şi evident că au programarea, la primul seminar au avut să elaboreze un program pentru ca profesorul să vadă ce cunoştinţe are fiecare dintre proaspeţii studenţi, toţi au rezolvat în C++ (merge vorba despre facultatea de la Bucureşti, vin să menţionez că în România la liceu se trece anume C++ în deosebire de Moldova), colegul de cameră a făcut acelaşi program în Turbo Pascal, l-a terminat primul, însă ce folos, profesoara nu cunoştea limbajul Pascal şi nici nu are nevoie de el, deci colegul a studiat informatica la liceu doar pentru propria plăcere.

6) Laureaţii Premiului Nobel
Ce să zic la acest punct, e destul de convingător, învăţăm mult, foarte mult, nespus de mult. Memorăm mii de formule însă fără sens, nu avem nici un Premiu Nobel. Să presupunem că şi aici sunt deacord cu ideea, contraargumentele mele nu vor avea valoare mai mare ca cel expus.

Tema pentru acasă: Închipuiţi-vă în rolul Ministrului Educaţiei şi puneţi-vă doar întrebarea „de unde să iau bani pentru schimbări radicale în ţară?”.


Comentarii

18 Responses to Şi eu vreau să fiu Ministrul Educaţiei!

  1. Opincuţă spune:

    Eu iti doresc succes si multa sanatate!

  2. Gorobîc Dmitri spune:

    Vreau eu să fiu acela care termină discuţia. Nu mai doresc să vorbesc pe tema aceasta, ultimele mesaje la care primesc răspuns deja nu mai au nimic comun cu tema articolului şi nu mai au nici un sens aici. Să creadă lumea că eu am „pierdut” în dizbaterile acestea, eu sunt de părerea mae. Am trezit cu articolul meu o discuţie prea aprinsă între 2 persoane cu viziuni diferite. Regret că am făcut-o deja.

    P.S. Andrei Fornea are blogul de mai mult de 2 ani, eu îl am de jumătate de lună, e primul meu blog, nu am mai făcut anterior bloguri. Dacă articolele mele au trezit aşa interes înseamnă că sunt pe carea dreaptă!

  3. Opincuţă spune:

    Din toata discutia sunt sigura ca nu stii cum sa te sucesti,ca sa-ti vina bine,parc-ai nimerit intr-o tufa de trandafiri.Actiunile „a scuipa,a vorbi in vid”sunt ale tale,eu nu mi-am permis sa folosesc nici un cuvint „urit”dupa cum te exprimi tu.Chiar daca acesta este blogul tau,cred ca nu esti inca pregatit din mai multe puncte de vedere de a gazdui oaspetii nepoftiti si putin mai deosebiti decit altii.Accepti ceea ce-ti convine doar tie.Nu inzadar blogul tau nu e prea citit cum este al lui Andrei Fornea,care poseda cultura stapinirii de sine si a vorbirii,spiritul umorului atunci cind e momentul.
    Pentru orice eventualitate citeste romanul”Le petit chose” de Alphonse Daudet scris in 1868 si vei intelege,cit mai ai de crescut.

  4. Opincuţă spune:

    Voi aveţi drept scop să ofensaţi liceele sau voi vreţi să schimbaţi ceea ce se petrece în ministere?

    Prin aceasta inregistrare s-a demonstrat cum administratia unui liceu stoarce bani din copiii,care nu primesc salarii,insa trebuie sa plateasca pentru a cumpara mese si scaune;sunt stresati si presati pentru a plati cotizatii,li se incalca dreptul la studii(17 minunte si 37 secunde furate din lectia de matematici),iar ministerul se face ca nu vede.Acum e rindul vostru sa nu vedeti si sa nu auziti,fiindca e vorba de directori de liceu si acest caz va ofenseaza,caci voi tot de aici sunteti.Adevarul doare,nu-i asa?

    Eu vă văd ca apărători a ministerelor!-de cind am pomenit de colectarea banilor,ati inceput a vorbi in vid.Daca doresti cu adevarat sa schimbi ministerele,shimba-le,incepind de la directorasii de scoli si licee,care sed in functii mai mult de 20-30 ani si piftesc de prostie.

    P.S. Ce organizaţie reprezinţi, că mă simt de parcă vorbesc în vid?-pentru tine nu mai reprezint nimic.

    • Gorobîc Dmitri spune:

      Vad ca foarte urit vorbeşti cu mine. Eu nici într-un fel nu am vrut să te ofensez, să te ating cu ceva. Eu am vorbit nu în vid, eu am vorbit în general, nu te ştiu cine eşti, nu ştiu pe cine reprezinţi, însă tu eşti pe blogul meu şi mă vezi ca pe palmă. Ceea ce am vorbit aici nu conţine nici un cuvânt în adresa ta personal, tu ţi-ai permis să mă umileşti prin mesajul „pentru tine nu mai reprezint nimic”. Mă vezi pe mine şi pe mama mea drept nimic? Nu ştiu ce organizaţie reprezinţi însă foarte urât te comporţi, nu ştiu cum cu aşa atitudine puteţi să mergeţi la ministere pentru a apăra drepturile cuiva.

      Despre cazul care mi-l povestiţi, am mai menţionat că nu prea l-am înţeles din start. Nu, nu apăr directorul, sunt deacord că acst caz e urât.

      TE ROG FOARTE MULT, DACĂ VORBEŞTI CEVA, MAI ÎNTÂI INFORMEAZĂ-TE. Un director de liceu este ales pentru 4 ani, după care sunt OLBIGATORII alegerile pentru un director nou. Aceeaşi persoană poate fi în post de director doar 2 mandate la rând, ceea ce reprezintă 8 ani.

      Dacă reprezinţi o organizaţie care funcţionează la nivel de minister atunci e în competenţa ta să prezinţi organizaţia atunci când prezinţi cazurile asupra cărora lucraţi. Eu nu am cerut numele tău perosnal, am cerut denumirea organizaţiei din a cui parete îmi scrii!

  5. Opincuţă spune:

    1-De ce se face diferenta dintre scoala/liceul de la sat cu cel de la oras?
    2-Probabil si mama ta,ca director de liceu/scoala merge din clasa in clasa in timpul lectiilor(cite 17 minute si 37 secunde din timpul lectiilor) si cerseste cite 500 lei bani pentru asociatie,caci asta fac sefii din inregistrarea audio.
    3-Care liceu il crezi de prestigiu-acel in care se string mai multi bani pentru studii?
    4-Statutul unei asociatii parintesti se compune dintr-un singur articol:colectarea banilor sub forma de cotizatii?
    5-Chiar daca copiii sunt din oras,crezi ca toti au posibilitate materiala sa plateasca acesti bani?
    6-Mama ta ca director,citi bani a platit in asociatia parinteasca,cit ai fost elev?
    7-Ce privilegii au copii de profesor in asociatiile parintesti?
    8-Care este principiul de aderare ca membru intr-o asociatie parinteasca?

    Asociatiile sunt foarte binevenite,daca este respectat statutul ei,este respecatata legea invatamintului,daca in aceasta asociatie exista membri capabili sa scrie proiecte si daca sunt parinti cu afaceri profitabile,ca sa-si permita acte de binefacere pentru cei,care au situatii materiale precare.

    Si in incheere,am inteles ca tare v-ati aprins si tu si maica-ta,cind veni vorba de asociatiile parintesti.De ce oare?

    • Gorobîc Dmitri spune:

      1. Tu ai facut studii la o şcoală de sat ca să vezi diferenţa? Crezi că această întrebare chiar are oarecare sens?

      2. Cotizaţiile în asociaţie constituie doar 2 lei lunar pentru a menţine asociaţia şi contul bancar, în rest noi activăm din implementarea proiectelor pe bază de voluntariat, nici un membru din asociaţie nu este plătit (am menţionat anterior de proiecte). banii sunt gestionaţi de preşedintele Asociaţiei Părinţi şi Pedagogi care macăr nici nu este lucrător al liceului. La noi în şcoală asociaţia este a Părinţilor şi PEDAGOGILOR, cotezaţiile achită şi părinţii şi pedagogii (2 lei de părinte, chiar dacă are 5 copii în şcoală). Mama nu are nimic cu aceşti bani, nu îi strânge, îi gestionează preşedintele asociaţiei împreună cu comitetul.

      3. Undeva se sting bani pentru studii? Se string bani pentru ca copiii să se simte mai sigur.

      4. NU! Clar că nu! Însă cotezaţiile reprezintă un punct important pentru menţinerea asociaţiei. Donatorii oricărui proiect cer contribuţia beneficiarilor iar beneficiarii direcţi în proiecte sunt elevii. În majoritatea proiectelor contribuţia constrituie 10-15 % din preţul proiectului.

      5. Acei din oraş care nu au posibilitaea să plătească aceşti bani, îşi fac studiile în licee mai puţin prestigioase.

      6. Mama mea a plătit lunar câte 2 lei ca şi ceilalţi părinţi. Acum când eu nu sunt în şcoală, ea plăteşte tot atâta ca pedagog fără nici un privilegiu.

      7. Unde ai auzit că copiii de profesori au privilegii? MAI MULTE PRIVILEGII au copiii din familii social-vulnerabile care sunt alimentaţi gratis cu prânz….

      NOI NE-AM APRINS DEOARECE SUNT CRITICATE ANUME LICEELE DE LA SATE, NU MERGE VORBA DE ASOCIAŢII PĂRINTEŞTI. NU AM VĂZUT NICI UN ARTICOL, NICI UN REPORTAJ UNDE SĂ FIE FILMAT VREUN LICEU SAU VREUN DIRECTOR DE LA ORAŞ. DAR LA SAT S-AU CREAT MARI PROBLEME DOAR PENTRU 4 LEI.

      Voi aveţi drept scop să ofensaţi liceele sau voi vreţi să schimbaţi ceea ce se petrece în ministere? Eu vă văd ca apărători a ministerelor! P.S. Ce organizaţie reprezinţi, că mă simt de parcă vorbesc în vid?

  6. Opincuţă spune:

    Elevii au fost foarte uniti in tot ce-au facut.Ei singuri au hotarit sa inscrie presiunile,care se faceau de catre administratia liceului,cu scopul de-a colecta bani in asociatia parinteasca.In aceasta clasa doar 2 copii nu platisera bani in asociatie si din cauza lor,au fost presati toti.Presiunile sunt aratate in inregistrare.Cit s-a straduit administratia sa provoace ura fata de aceste doua persoane din clasa,n-au reusit.Copiii au fost foarte uniti.Conflictul s-a inceput de la faptul ca elevii au cerut scaune si mese printr-o cerere scrisa,pentru a putea sa stea la lectii,caci majoritatea scaunelor si meselor erau deteriorate.Insasi directorul a intrat la lectia de limba franceza,istorie si i-a probozit pe elevi reprosindu-le,de ce au cerut mese si scaune daca nu platesc fundatia? si inca au scris cerere,ca ministerul nu-i da bani pentru mese si scaune,fiindca exista asociatia parintilor pentru aceasta.
    In consecinta,Administratia pentru cei 2 elevi care n-au platit bani in asociatia parinteasca i-au pedepsit pe toti:a inchis clasa.

    • Gorobîc Dmitri spune:

      1. Copiii au scris că cer de la liceu bănci şi scaune şi nu ministerul e obligat să plătească dar asociaţia? Şi voi acum încă îmi citaţi această prostie? Dacă e aşa atunci mi-e ruşine, dacă nu aşa atunci scuzaţi că nu am reuşit să înţeleg corect.
      2. Citez cuvitele unui director de liceu: Ministerul INTERZICE colectarea banilor de la părinţi de către liceu pentru procurarea mobilierului şcolar.
      3. Părerea mea proprie: cât de uniţi au fost copiii ceia sălbatici, atât de unit şi a fost închisă clasa lor. CORECT a procedat administraţia liceului. Noi, elevii ajutăm profesorii şi adiministraţia şcolară să scriem şi să câştigăm proiecte pentru a câştiga finanţări şi a amenaja liceul, acei proşti luptă singuri cu prostia proprie. Nu cred că a fost corect ceea ce s-a făcut.

      Şi cea mai bună idee după părerea mea de care mă mândresc: dacă colegii ceia sunt atât de uniţi atunci de ce toţi împreună nu au convins acei 2 care nu vroiau să plătească? De ce acei doi nu s-au unit cu colegii să plătească acei câţiva lei, eu aş urî aşa coleg care se se crede mai deştept ca mine, nici nu vrea să dea banii, şi încă mai vreau ceva din partea adminstraţiei liceuli şi plus la asta convinge colegii că sunt împreună şi trebuie să lupte cu liceul…

    • Gorobîc Dmitri spune:

      Eu recitesc mesajele de mai sus, mi se crează impresie că nu prea corect am înţeles situaţia cu clasa şi băncile. Sunt unele lucruri care nu prea le înţeleg însă am răspuns la ele în felul cum le-am înţeles din bun început. Stau la dubii cine a scris scrisoare despre aceea că bani nu dă ministerul că pentru asta este asociaţia, elevii către direcţie liceului au făcut asta? Conducerea liceului către elevi? elevii către minister? Conducerea liceului către minister? Rog dacă există dorinţa şi interesul de a-mi răspune, să explicaţi situaţia mai treptat ca să fie mai clar din ce este compusă această situaţie. Mulţumesc anticipat!

  7. Opincuţă spune:

    Inregistrarea audio pe care am trimis-o a fost facuta de o eleva,care a fost mustrata in timpul careului general,organizat pentru prima data cu aceasta ocazie de catre administratia liceului si apoi a primit ordin de admonestare,dupa care clasa a fost lichidata,sub motivul ca sunt putini elevi in clasa.

    Astea sunt reformele scolii.

    • Gorobîc Dmitri spune:

      Să înţeleg că şi administraţia şcolii, şi elevii din acea clasă ţin ură pe voi că din cauza voastră au disfiinţat clasa? La fel ţin ură şi pe elevă… Sau eu nu corect am înţeles?

    • Gorobîc Dmitri spune:

      Apropo. Mama acum e director, şi îmi sugerează nişte idei:
      1. Ministerul interzice liceului să colecteze bani pentru mobilier sau alte chestii de acestea.
      2. La sate părinţii nu sunt obligaţi să plătească NICI O CAPICĂ, NICI ÎNTR-O ASOCIAŢIE! Mai ales că ei NU VOR SĂ PLĂTEASCĂ. fata din Geamăna sa plâns la publika.md pentru 4 lei lunar în fondul asociaţiei, şi articolul a ajuns la minister şi ministerul a pedepsit adiminstraţia liceului pentru că strângeau bani (argumentând prosteşte).
      3. La noi în liceu în fondul Asociaţiei Părinţilor şi Pedagogilor se colectează câte 2 lei de FAMILIE (dacă în liceu sunt 2 fraţi, plătesc doar 2 lei lunar îmreună, şi nu ambii). Câte bănci poate procura liceul din aceşti 2 lei?
      4. La oraşe părinţii caută să aranjeze în liceu cât mai prestigios copilul şi sunt gata să plătească doar ca să înveţe copilul, liceul selectează după note. Pe când liceul din sat ESTE OBLIGAT să şcolarizeze TOŢI copiii din sat, indiferent de dorinţa lor, dacă nu vor, atunci profesorul cu poliţia este obligată să meargă acasă să cheme copilul la şcoală, aceşti părinţi vor oare să plătească ceva în fondul liceului? Aceşti părinţi doar se plâng pe la radio şi televiziune şi omoară riputaţia şi dorinţa liceului de a se dezvolta. Directorii mai bine stau fără ferestre decât să strângă bani pentru a le schimba şi să aibă probleme după aceasta…

      Ministerul disfiinţează clase şi întregi şcoli impunând copiii să meargă la studii în oraşul cel mai apropiat, de mici să stea la cămine şi să nu mai simtă căldura părintească, să capete libertate şi să umble drumurile. Părinţii sunt obligaţi să plece peste hotare pentru a întreţine copiii să poată învăţa la distranţă de casă, profesorii rămaşi fără lucru la fel trebuie să plece ori la oraş să lucreze (unde pierd bani pentru drum sau închiriere şi se chinuie doar să supravieţuiască din ceea ce le rămâne), ori pleacă la italia… Pe când la oraşe părinţii sunt gata să plătească pentru ca copilul lor să ajungă la olimpiadă, să se mândrească printre priteni, plătesc la examene, plătesc ca copilul lor să fie cel ce dau primul clopoţel şi ultimul sunet, plătesc pentru ore adăugătoare şi NICI UN PĂRINTE nu riscă să se plângă pe liceul…

      În locul vostru eu aş scuipa în ochi acea fată care să plânge pentru că au mustrat-o la liceu în sat. Nu-i deajuns că crează probleme liceului (nu în zădar a fost scoasă la careu), ea mai scoate asta şi la nivel de ţară creînd şi mai mari probleme. Dar voi cu aşa prostii vă adresaţi la minister… NU AVEŢI CE FACE?

  8. Andrei Fornea spune:

    Dumitru,
    punctul 1, „elevul nu trebuie sa stie mai mult ca profesorul” este la figurat! Pentru ca in mod normal, un elev nu are cum sa stie mai mult ca cel care-l invata, iar daca stie mai mult, atunci acest profesor nu este destul de bun!

    Asta era punctul meu de vedere.

  9. Opincuţă spune:

    Raspuns la intrebarea de acasa:noi ne-am intrebat si i-am intrebat si pe acei de la Consiliul Europei;ne-au trimis la Guvern sau la Ministerul Educatiei cu care anual convin asupra finantarilor diferitor proiecte.Cind i-am intrebat pe astea de la Minister,ne-au raspuns ca nu mai au nevoie si de alte proiecte,iar daca elevilor le trebuie scaune sau mese,liceile si scolile au asociatii parintesti.
    Ti-am sugerat unde poti gasi bani,acum poti sa-ti pui candidatura la functia de ministru.Succes!

  10. Inga spune:

    Ar fi cred că mai interesant dacă mai scria-a şi dacă ai fi ViceMinistrul Educaţiei 😀
    Să începem de la articolul lui Andrei, mi s-a părut interesant, văd că ţie la fel.
    Îmi place să te recunosc pe tine citind printre rînduri.

Lasă un răspuns