Interziceţi minorilor să iasă la manifestaţii!

Marşul Unirii din 16 septembrie

Am scris mai devreme o postare cu titlul „De ce un necărturar pleacă la Marşul Unirii?” unde am criticat foarte rece un blogger, dar l-am criticat constructiv. Am hotărât să-l găsesc şi să-i arăt articolul şi să-mi mai cer o dată scuze că mi-am permis aşa să scriu despre el, sperând că nu l-am umilit. Am găsit blogurile acestuia, am găsit chiar şi numărul de telefon, am intrat pe profilurile de pe reţelile de socializare şi am fost uimit de ce am văzut: un copil de 15 ani (apasă pe imagine).

Acum stau şi mă gândesc că toată critica mea a fost doar o aberaţie, că băteam în perete deoarece nu consider că merită să explici unui copil, care încă nu a învăţat la şcoală toate regulile din limba română, despre ortografie. Am lăsat totuşi postarea, ca pe viitor, când va atinge majoratul, să intre şi să-şi vadă greşelile, sper că atunci va râde când va citi.

Alt ceva m-a deranjat foarte mult, de ce acest copil scrie aşa lucruri urâte despre un alt popor dacă el are 15 ani şi nici istoria n-a învăţat-o cum se cade la şcoală, şi unde se uită părinţii acestuia? De ce părinţii îi permit să scrie pe internet expresii de acest gen: (pedo)Ruşii; pe(d)ovarăşi; cioban alcoolic sau unui degradat mintal; comuiştii cu 1000 de retardaţi plătiţi ş.a.m.d. Intru pe profilul acestuia şi văd că are de toate, călătoreşte şi se odihneşte prin diferite ţări, se implică în proiecte, părinţii îi dau tot de ce-ar avea nevoie un copil, de ce lui i-ar trebui să se implice în activităţi extrimiste?! Chiar aşa de tare îl deranjează faptul că suntem un stat independent?! L-ar deranja procesul de perfectare a vizei pentru ca să meargă în Bulgaria la „Rusalka”?! Sau părinţii lui sunt nemulţumiţi de situaţia din ţară şi îşi folosesc odrasla pentru a-şi potoli stresul?!

Un copil de 15 ani a fost folosit, exploatat, trimis prin Chişinău să lipească abţibilduri cu „invitaţie” la marşul unirii. Copilul clar că a acceptat propunerea, el şi pe facebook a scris că i-a părut „interesantă” această activitate, pentru că la vârsta asta el se simte important, solicitat, folositor pentru societate.

Am o propunere, hai să nu permitem minorilor să participe la manifestaţii. Atâta timp cât minorul sub 18 ani nu are dreptul la vot, consider că nici la manifestaţii/mitinguri nu trebuie să participe, pentru că e acelaşi lucru: personalitatea îşi arată poziţia socială, iar el, copil fiind, nu trebuie să aibă aşa poziţie, el trebuie să se joace cu maşinelile şi să privească „The Lion King”. Părinţii care-şi lasă copiii singuri să meargă la aşa evenimente trebuie pedepsiţi, poate atunci vom prinde la minte. Cunosc mai multe persoane minore care au intenţia de a participa la Marşul Unirii, din propria iniţiativă şi fără acordul părinţilor.

Părinţi, aveţi grijă de copiii voştri! Copii, este periculos, dacă aruncă „opoziţionarii” cu ceva în toţi zece mii câţi sunteţi, poate să nimerească în tine, şi cine va purta răspunderea pentru tine când tu mergeai singur pe străzile capitalei în mijlocul mitingului?!


Comentarii

29 Responses to Interziceţi minorilor să iasă la manifestaţii!

 1. 15 ani = clasa a IX-a. Ortografie în a IX-a?
  PS Ai și tu greșeli, Dumitru. Le ai! Nu vreau să le afișez aici.

  • Eu nu am afirmat că sunt Dumnedzău. Fiecare om greşeşte. Şi te rog, când intri la un om pe blog, macar uite la LOGO, acolo scrie DMITRI şi nu Dumitru.

   Da, în clasa a IX-a nu-i ortografie.

   • Marius Chirtoaca spune:

    Omule, pe română e Dumitru sau Dimitrie.Spunemi te rog, de ce în manualele de liceu Dmitri Cantemir e scris ca Dmitrie Cantemir?
    Şi ca sfîrşit, dacă tot te consideri atît de deştept, nu învăţa oamenii care stau pe blog-ul tău, du-te la sate unde un procent zdrobitor din oameni au nevoie de tine

    • Dmitri Gorobîc spune:

     Eu învăţ în Bucureşti, am colegă cu numele scris în paşaport Victoriţa, şi nici profesorii nu o numesc Victoria, pentru că ea NU e Victoria ci Victoriţa. Am verişoară Doiniţa. Să continui? Faza cu Dumitru e un prejudiciu al religioşilor, chipurile acel sfânt a fost Dumitru şi nu alt fel. Dacă tot ai vorbit despre Cantemir, de ce nu îl numeşti Dumitru? Cam ai dat-o în bară de data asta, recunoaşte! Deci, eu în acte sunt scris Dmitri, şi noi nu suntem destul de familiarizaţi ca să mă dezmierzi cum îţi place ţie, sau nici acum nu am dreptate?

     Tu acum ai încercat să înjoseşti lumea de la sate subânţelegând că sunt necărturari? E vina lor că s-au născut la sat cu o bucată de pâine în buzunar?

     „nu învăţa oamenii care stau pe blog-ul tău” – nu am făcut asta. Persoanele ciritcate din ultimile articole n-au auzit de blogul meu aşa că eu nu-i învăţam nimic. Pe cititorii mei eu nu-i învăţ, eu public punctul meu de vedre, părerea mea, cine vrea citeşte, cine nu vrea, nu citeşte. N-am obligat pe nimeni să stea la mine pe blog, oamenii intră benevol aşa că fraza ta este total lipsită de temei şi sens. Recunoaşte TE ROG că şi de data asta ai dat-o în bară!

     Dacă nu recunoşti, fii sigur că-mi voi crea impresii neplăcute despre tine şi voi ignora următoarele mesaje din partea ta.

 2. Adrian Plesca spune:

  Tu te declari unionist, pe când singur îţi faci poporul – unul de nebuni ( ai spus-o în postarea de pe F8 )
  Comuistule.
  Vom vedea cine va râde ultimul.

 3. Dan Balan spune:

  Copilas o sai spui copilului tau, ok?

 4. Dan Balan spune:

  ANALFABÉT, -Ă, analfabeţi, -te, s.m. şi f., adj. (Persoană) care nu ştie să scrie şi să citească. Din chite stiu Adrian Plesca destul de bine se descurca cu cititul si scriusul comparatie cu altii

  • Copilaş, te rog, nu te băga în treaba celor mari. Fii atent puişor că eu nu am utilizat acest cuvânt NICĂIERI! În schimb am utilizat cuvântul NECĂRTURAR!

   necărturár, necărturári, adj., s.m. (înv. și pop.) (persoană) care nu știe multă carte, (om) simplu care nu e cultivat.

   Dar unde omul trebuie să fie "cultivat"? Corect, puişor, la şcoală, pe care Adrian încă nu a termiat-o şi nu e cultivat destul ca să strângem roada. Şi tu mâine trebuie să mergi la şcoală, e oră târzie aşa că pune cărţile în geantă, stinge coputerul şi fuguţa în pătuc. Noapte bună!

  • Marius Chirtoaca spune:

   Dmitri Gorobîc copilaş poate să-i zică mama.Tu eşti un mucos săi spui aşa

  • Dacă ai numele de familie Chirtoacă asta nu înseamnă nimic. El dacă e "Dan Balan" asta nu înseamnă că cântă de ziua Chişinăului.

  • Marius Chirtoaca spune:

   Dmitri Gorobîc , eu îţi explic că nu e normal să vorbeşti aşa cu o persoană, chiar dacă e puţin mai tânără ca tine nu înseamnă că trebuie să fie numită ,,copchil".Fiecărei persoane trebuie să îi acorzi măcar puţin respect…

 5. Valerian Moraru spune:

  Las-o mai moale tu cu asta du-te și slăvește-ți comuniștii mai departe. Pur și simplu lasă oamenii în pace ce ți-a facut ție Adrian, apropo frumos spus amice(Adrian).

  • Frate, eu nu vreau să mă cert cu nimeni, mai ales pe teme prosteşti. Nu am căutat să mă cert nici cu Adrian, că nici nu-l cunosc. Eu am luat articolul acestuia şi l-am criticat, am criticat modul lui de ascrie şi greşelile multiple, atunci când el scrie că ruşii sunt necărturari.

   Valerian, tu, om deştept? Hai explică-mi tu acum de unde în capul tă a apărut ideea că eu "slăvesc comuniştii"? De unde dracu ai luat tu aşa idee?

   Fii atent: eu am participat la mai multe activităţi pentru unire decât Adrian, eu am fost înjosit atunci când el cu aşa un limbaj murdar şi cu aşa greşeli ortografice inadmisibile putea să critice ruşii, şi ce urât a sunat din partea lui că el i-a comparat pe ruşi cu ciobenii atunci când ciobenii sunt specifici pentru folclorul nostru Moldovenesc şi Român.

   Deschide ochii şi citeşte mai atent ce am scris în ambele articole despre Adrian, după asta comentează. Sper peste mulţi ani, când vei avea copii, să intri pe pagina asta, să vezi comentariile tale şi să te gândeşti cât de naiv erai. Atunci sper să înţelegi despre ce scriam eu.

 6. Belibov Dan spune:

  Trebuie întâi să mă salut. Salut!
  Să începem cu Domnul Mariu Chirtoacă. Nu vreau să te supăr, dar „defapt” se scrie separat, astfel, te rog scuză-mă, dar treci în lista necărturarilor.
  Greşeala de mai sus am observat-o citind comentariile, dar scopul meu e altul…
  Radu Marusic, nimeni nu te va primi în România dacă vei utiliza cuvinte vulgare ruse scrise cu litere latine, nu e frumos.
  De ce oare, o „turmă” de pseudo-patrioţi consideră că pot decide despre soarta unei ţări?
  Totuşi, sunt sigur că vă numiţi patrioţi organizînd astfel de manifestaţii.
  PATRIÓT, -Ă, patrioți, -te, s. m. și f. 1. Persoană care își iubește patria (1) și luptă pentru apărarea și prosperitatea ei. 2. (Înv.) Persoană originară din aceeași patrie sau regiune cu altcineva; compatriot. [Pr.: -tri-ot] – Din ngr. patriótis, fr. patriote, germ. Patriot.
  Observăm că destrămarea ţării din care sunteţi originari (patriei voastre) nu este un semn al patriotismului. Trebuie să vă iubiţi ţara, iar aluziile de tipul integrităţii neamului reprezintă o utopie a oamenilor bolnavi psihic. A fost să fie să trăiţi în această ţară, atunci optaţi pentru independenţă, limbă corectă, istorie învăţată dar nu pentru nişte idealuri care v-au fost arătate ca buhaiului culoarea roşie, iar voi ca turma bucuroşi să plecaţi încolo, fără a gândi cu capul, oare nu e clar că Acţiunea 2012 nu are sens? Nu-i clar că nu poţi destrăma o ţară din dorinţa minorităţii, îndeosebi când o parte din ei nu are viziuni politice şi sociale formate? Plus că mai sunt şi în minoritate? (Pentru că dacă erau majoritatea, problema nici nu exista)
  Creaţi-vă viziuni proprii oameni, fiţi de folos ţării şi investiţi-vă energia în lucruri bune.

 7. Valerian Moraru spune:

  „Alt ceva” se scrie impreună , nu „mașinele” ci „mașinuțe”, iar dacă ai scris în formă vorbită trebuia să iei în ghilimele.Ce folos că ai fost la școală dacă ortografia lasă de dorit….
  Suntem o țară democratică și nu-mi vei spune ce să facem. Avem un tineret super căruia îi pasă de viitorul lor. Bravo Adrian așa s-o ții!!!

  • Serios? "Alt ceva" se scrie la un loc? Ia uite la comentarii mai jos că mi s-a spus despre asta. Şi unde tu vezi cuvântul "maşinele"? În articol scrie "maşinelile" nu "maşinelele" (care provine de la Maşinele), adică nearticulat ar fi "maşineli", am scris cuvântul în mod ironic, trebuia doar să-l pun în ghilimele, recunosc, scuze că la ora 2 de noapte când scriam articolul nu am fost destul de atent.

   "Nu-mi ve spune ce să facem" – corect "nu NE vei spune ce să facem" sau "nu-mi vei spune ce să fac".

   "de viitorul lor" – "de propriul viitor" sau "de viitorul său" dar dacă ai scris aşa cum ai scris, atunci trebuia cel puţin în altă propoziţie să fie subînţeles cine sunt "ei" pentru că nu merge vorba tot despre tineri (lor şi său sunt cuvinte diferite).

   Spui că trăim într-o ţară democratică, atunci de ce te legi articolul meu? Eu nu am spus nimănui ce să facă, eu nu am comandat, eu nu am limitat pe cineva în drepturi, eu mi-am exprimat părerea. Dar dacă tu insişti că eu am încălcat un drept fundamental al tău, limitându-te în ceva, să mă dai în judecată şi să-mi trimiţi pe adresa electronică o fotocopie a plângerii, să râd şi eu.

 8. Marius Chirtoaca spune:

  Din păcate, asta e mentalitatea noastră.Noi nu încurajăm tineretul de mic să ştie cine e, să participe la diferite acţiuni.Dacă eşti atît de deştept o întrebare ţie.Să spunem că Adrian Plesca e un necărturar(sau ceia ce ai vrut tu să ne arăţi prin acest articol), atunci spune-mi te rog despre cîţi tineri ai scris tu care crezi tu că merită să fie luaţi în seamă de ''maiestatea" ta.
  Majoritatea sunteţi la fel, la fel şi tu.Încerci să atragi atenţia oamenilor prin acest blog cînd defapt eşti nimeni.

 9. Radu Marusic spune:

  interziceti pidarilor gen Gorobic sa treaca prutul si sa invete la universitate in Ro

 10. Adrian Plesca spune:

  O mică aluzie
  FĂȚĂRNICÍE ~i f. Caracter fățarnic; lipsă de sinceritate; prefăcătorie; ipocrizie; falsitate; duplicitate. [Art. fățărnicia; G.-D. fățărniciei; Sil. -ci-e] /fățarnic + suf. ~ie

 11. Dumitru Dimex spune:

  Apropo, dacă tot îl corectai pe copchilandru, ar fi bine să ştii şi tu că "alt ceva" de fapt e "altceva" 🙂

Lasă un răspuns