Cum se vorbeşte pe ambele maluri ale Prutului

Cum se vorbeste pe ambele maluri ale Prutului

Am ajiuns acasî, nakanetsto, pin Kişînău şela ti sîmţ ca-n inima Rusîii, şi s mai spun di faptu că cât şoferu de la marşutka Iaşi – Chişinău atît şî aşela de la Chişinău – Bender naruşău pravila dvijănia. Primu macîr ave soviste şî m-o preîntîmpinat cî s-o oprit ni pa pravilam atunşi când îmi discărca ciumodanul din bagajnic.

Gara Centrală – şel mai bispaşiadnîi loc din Moldova, babi cari ţîpă, altili mai suduie, tăţ cu busicurile sî bagă peste oameni numa ca sî discarşi tovaru, musor peste tăt – capitală europeană. Trebuia sî ieu marşutka spre Bender, ni-a rezervat am lăsat curtca pi scaun şî m-am dus după un hot-dog, am zakajât şî cît îl încălzea în microvalnovkă eu citeam pi pereţ „Magazinul AnastasiEa”, mîna automat so tras spre mobilnik sî fac o fotkă pentru muligambia.com însă am văst mîna prodoveţîi întinsă cu hot-dogu şerbinte, l-am apucat ş-am fujit la marşutcă care sî pornea.

În marşutkă, pi locu meu şîdea o fatî, eu întreb „Aici pe scaun era o curtcî!?” da ea beleşte nişti ochi la mini, karoce trebuia să-i repet în rusî, am uitat undi mă aflu. Fata şeia s-o sculat şî am văst cî e so pus cu curu chear pi curtca mea, nicî culiturî, nicî sovisti. Şel mai important cî-s acasî, şăd la cald şî perd timpu scriind bredu ista.

Textul de mai sus reprezintă o scriere a limbii (Române) Maldaveneşti aşa cum o pronunţăm noi în Republica Moldova fără nici o exagerare (*Nu se referă la toate persoanele din Republica Moldova şi nici la toate regiunile ţării însă consider că se referă la marea majoritate a populaţiei), pentru cei care nu înţeleg ce scrie, vă propun mai jos „traducerea” în limba română:

Am ajuns acasă, în sfârşit, în Chişinău te simţi ca-n inima Rusiei, nu mai vorbesc de faptul că şoferii, cât de la maxi-taxi Iaşi – Chişinău, atât şi cel de la Chişinău – Bender încălcau regulile de circulaţie maxi-taxi. Primul şofer cel puţin a fost conştient şi m-a atenţionat, că a oprit neregulamentar, atunci când îmi descărca geanta din portbagaj.

Gara Centrală – cel mai nemilos loc din Moldova, bătrâne care strigă în gura mare, altele înjură, şoferii cu camioanele dau peste oameni doar ca să descarce marfa, peste tot gunoi – capitală europeană. Trebuie să iau maxi-taxi spre Bender, am rezervat un loc, am lăsat geaca pe scaun şi am mers să-mi iau un hot-dog, am comandat şi atâta timp cât îl încălzea în cuptorul cu microunde eu citeam pe pereţi „Magazinul AnastasiEa”, mâna automat s-a îndreptat spre celular ca să fac o poză pentru site-ul muligambia.com însă am văzut mâna vânzătoarei întinsă cu hot-dog-ul fierbinte, l-am luat şi am fugit spre maxi-taxi care trebuia să pornească.

În maxi-taxi, pe locul meu stătea o domnişoară, eu o întreb „Aici pe scaun era o geacă!?” dar ea a făcut ochi mari, am înţeles că trebuia să-i repet în limba rusă, am uitat unde mă aflu. Domnişoara s-a ridicat şi am văzut că ea a stat chiar pe geaca mea, lipsită de cultură, fără obraz. Cel mai important e faptul că am ajuns acasă, stau la cald şi pierd timpul scriind delirul acesta.


Comentarii

22 Responses to Cum se vorbeşte pe ambele maluri ale Prutului

 1. Marina Gusan spune:

  :)) Tu inca frumos ai scris prima parte a articolului, in viata de zi cu zi moldovenii vorbesc si mai rusificat si mai urat. Recunosc ca si eu nu vorbesc foarte corect sau romaneste nici dupa 6 ani traiti in Romania…iar fenomenul se accentueaza cand plec in vizita la parinti…

 2. Grigore Mereacre spune:

  Daaa Dimaa tot adevarul scriss aici bravoo :))MOLDOVA TARA MINUNILOR sa nu uitati :D:)

 3. LiUdZzZ spune:

  Adevărat….Mă bucur ca nu-s una din acele(nu toate…) prsoane care vorbesc aşa :D:D:D…
  Îmi place tema….BRAVO!!!
  E amuzant))))

 4. madalina spune:

  primul text l-am citit in 20 minute?(ca un copil de clasa 1) pe al doilea in maxim 5 minute:)
  p.s. bravo

 5. ion spune:

  shaz wai!!! ap te parca te vad cum te calca trenu

 6. Corina spune:

  Esti bravo.E primul articol de-al tau pe care il citesc,dar mi-a placut.Cit despre „maretii critici”:faceti voi ceva mai bun.

 7. Unu spune:

  „so indreptat la buzunari” cu liniutza uai rominashe,
  shap la zona se sta:) pi scaunu tau se afla shineva.
  Sh cum s mai dzyshe pi la noi…
  -Get a life.

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Corect am scris cu „so”, fii atent, e pamflet şi am preferat acest cuvânt să-l scriu aşa.

   Corect am scris: se stă! Te rog mult, dacă încerci să urmezi paşii altor comentatori de la acest articol, alege nişte obiecţii mai reale! Şi te rog, nu ironiza şi nu exagera numindu-mă „românaş”, doar nu ne cunoaştem.

 8. Costea spune:

  http://dexonline.ro/definitie/rutier

  cica traducere in romana, cica din Bucale vii, si tot „rutiera” dom`le?

 9. eu spune:

  ai vrut sa fotografiezi denumirea de pe magazin dar singur scrii un articol si nu corectezi greselile (autoat) automat cred ca ai vrut sa spui

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Mulţumesc pentru corectare, întradevăr trebuia să fie scris „automat” însă a fost o greşeală de tipar, scriam în grabă plus că am scăpat ceai pe tastatură şi se mai lipesc unele taste =))

   Greşeala din magazin era scrisă din necunoaşterea limbii române, eu am comis greşeala din grabă, există diferenţă.

   Totuşi mai mulţumesc o dată pentru observaţie, am corectat şi aştept cine mai vede greşeli să mă anunţe!

Lasă un răspuns