Preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc

Ai ajuns aici căutând cum se echivalează permisul de conducere moldovenesc sau cum echivalezi permis auto străin în cel românesc. Această procedură se numește preschimbarea permisului auto. În acest articol voi explica cum se preschimbă un permis de conducere moldovenesc în unul românesc dar pentru permisele din alte țări procedura este similară. Pentru asta trebuie să răspundem la câteva întrebări.

Care este legislația?

Pentru început îți las aici legislația care reglementează preschimbarea permisului. Acesta este Ordinul nr. 163/2011. Dacă cauți pe net găsești în anexă la legislație cu lista țărilor care pot să facă preschimbarea fără a susține examen dar și poate vrei să citești textul legii că ți se pare mai clar?!

preschimbare-echivalare-permis-de-conducere-romanesc

Cine poate să o facă?

Orice persoană cu domiciliu sau cu reședință în România poate să își facă preschimbarea permisului auto. Chiar dacă nu ai cetățenie românească, tot poți face acest lucru.

Domiciliu în România poate avea doar un cetățean român. Reședință poate avea atât cetățeanul român cât și un cetățean străin. Reședința este adresa scrisă pe un permis de ședere sau într-un buletin provizoriu. Mai multe detalii despre acest aspect citiți în acest articol.

După cum am scris mai sus, chiar dacă nu ești cetățean român, poți să-ți faci permis de conducere românesc. Dar de ce ai face asta și în ce condiții:

  • dacă locuiești minim 185 de zile dintr-un an la o adresă din România;
  • dacă revii periodic în România deși locuiești în EU, SEE sau Confederația Elvețiană;
  • dacă locuiești în mod obișnuit și temporar în UE, SEE sau Confederația Elvețiană;

Unde?

Preschimbarea permisului auto se face la serviciul public comunitar din cadrul autorității competente în a cărei rază teritorială ai domiciliu sau reședință (în general, prefectura din fiecare județ).

Precizez că dacă ai buletin cu adresă de Iași (de exemplu) dar ești stabilit în alt oraș din România (să zicem în București), conform legii trebuie să faci viză de flotant la adresa unde stai în chirie. În baza acestui act poți face preschimbarea permisului în orașul în care ești stabilit. În caz contrar trebuie să faci drum până în județul unde ai domiciliul.

În București preschimbarea permiselor se face la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor de la 5 minute de mers pe jos de la stația de metrou “Aurel Vlaicu”. Se urca la etaj 1 pe aripa din dreapta și e un singur ghișeu pentru preschimbare care s-a mutat de la data când am depus până când am ridicat permisul. Pentru a intra la ghișeu trebuie să să iei bon de ordine de la aparat alegând “Preschimbare permis străin” și să aștepți numărul tău de ordine. Chiar dacă nu e nici o persoană la coadă, tot trebuie să iei bon de ordine.

În București trebuie să vii pe loc să prinzi rând. Posibil în alte orașe să fie alte reguli așa că îți recomand să consulți paginile web a instituției din orașul tău ca să vezi dacă nu e nevoie de vreo programare prealabilă.

De ce acte ai nevoie pentru a face preschimbarea permisului auto?

  1. Permisul de conducere în original, însoțit de traducerea legalizată în limba română a acestuia (dacă este cazul). Două copii xerox după acesta;
  2. Documentul de identitate, în original și în copie xerox, precum și documentul care atestă domiciliul sau reședința în România în original și copie xerox respectiv:
    • pașaportul străin și cartea de rezidență / reședință / permisul de ședere în România, în cazul cetățenilor străini;
    • pașaportul, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate în cazul cetățenilor români;
  3. Fișa cerere-tip a deținătorului permisului de conducere, completată lizibil și cu majuscule;
  4. Fișa medicală completată obținută de la orice unitate de asistență medicală ambulatorie de specialitate autorizată, cu menționarea categoriilor pentru care solicitantul este apt de a conduce autovehicule;
  5. Dovada achitării taxelor prevăzute de lege, aferente preschimbării permisului de conducere.

Din diferite surse am aflat că în unele orașe sau în unele cazuri e posibil să-ți ceară dosar plic, o fotografie color 3 x 4 cm sau 4 x 5 cm de dată recentă, declarație notarială sau cazier judiciar (dacă consideră că este necesar) ori alte acte. Recomand totuși să te interesezi din timp de pe site-ul instituției despre actele necesare și alte detalii sau să faci un drum până la ei să te interesezi (dacă ai această posibilitate).

Mai jos am detaliat unele puncte din lista de mai sus:

Cum se completează cerea-tip?

Doamna de la ghișeu mi-a spus să completez numărul de telefon împreună cu ea. Nu mai țin minte care era motivul dar recomand ca după ce completezi tot ce știi, să lași gol unde nu ești sigur și să o bați la cap pe tanti direct la ghișeu. Pe verso la cerere mi-a cerut să trec numele tatălui și a mamei.

Detalii despre fișa medicală?

Am căutat în internet mai multe clinici private care eliberează fișă medicală (pentru București). Fiecare avea pe site tarifele iar majoritatea eliberează permis de conducere doar pentru categoria B iar unii aveau preț mult prea mare pentru a trece categoria C (camioane) pe fișa medicală. Am găsit o clinică de la RomGerMed care elibera fișa cu categoria dorită B sau B, C la același tarif, doar trebuia să precizez ce categorie vreau la medicul care completa fișa. Toți medicii i-am trecut în câteva ore stând la coadă cu alți oameni care erau acolo cu același scop.

Dacă porți ochelari trebuie să-i ai la tine. Sau dacă ai alte probleme relevante, recomand să ai la tine acte de la alți medici.

Unde se achită taxa și care este prețul?

Taxa se achită la orice Oficiu Poștal sau la Trezorerie (cel puțin așa era în 2018).

Atenție. Am citit în internet că taxa se poate achita și pe loc iar când am mers să depun actele am fost surprins să aflu că nu este posibil. Aparent doar pentru obținerea permisului se poate achita pe loc taxa nu și pentru preschimbare. Recomand să te interesezi din timp cum e la tine în oraș sau dacă nu s-a schimbat ceva între timp. Am fost nevoit să caut un Oficiu Poștal. În București acesta era chiar peste drum într-un bloc. Așa cum eu am venit dimineața și Oficiul Poștal se deschidea la ora 9:00, am stat vreo oră să aștept ca acesta să se deschidă. Taxa a fost de 73 RON (pentru anul 2018) iar tanti de la poștă m-ia cerut mărunt pentru că la prima oră nu avea să îmi dea rest.

Când și cum ridici permisul românesc și cât durează?

Fii foarte atent la perioada când poți să ridici permisul nou. Eu am avut două variante:

  • Prima. Să merg la consulatul Republicii Moldova și să cer o adeverință care atestă autenticitatea permisului de conducere moldovenesc. Dacă prezint și această adeverință, eliberarea noului permis durează în jur de 4 – 6 săptămâni. Am înțeles că aceasta costă 35 EURO.
  • A doua. Să depun dosarul fără această adeverință. În acest caz cei din România trebuie să trimită în Moldova o solicitare prin care le cere dovadă că permisul meu nu este fals. Tanti de la ghișeu mi-a spus că cei din Moldova răspund foarte greu și poate să dureze până la 4 luni. Surpriză, la mine a durat aproape un an.

Ai două variante cum poți să primești noul permis:

  1. Scrii în cererea-tip adresa din România unde vrei să fie trimisă scrisoare cu permisul. Această variantă este mai comodă dacă stai la acea adresă sau ai vreun prieten la adresa căruia vrei să trimiți permisul. Soția mea așa și a procedat însă permisul nu îi venea (chiar dacă alte scrisori de la poștă ajungeau cu succes). Ea a fost personal la Direcția Regim Permise de Conducere să întrebe dacă permisul este gata și da, era gata. A primit plicul cu permisul care a fost trimis de către ei la poștă, poștașii nu știu ce au făcut dar i-au pus ștampilă că nu au găsit pe nimeni la domiciliu de vreo două ori și au trimis scrisoarea înapoi. Ciudat, pentru că ori puteau să lase plicul în cutia poștală ori, dacă e scrisoare recomandată, puteau să lase notificare în cutia poștală ca să venim să ridicăm de la poștă plicul și să semnăm că l-am primit. Dar în realitate nu s-a întâmplat așa.
  2. Bifezi în cerere tip că vei veni tu să ridici permisul de la ei. Eu așa am făcut și cred că era o mare greșeală. Pentru cei la care durează o lună, ei vin și îl ridică de la ghișeu și gata, nu așteaptă poștașul. În cazul meu, după cum am precizat mai sus, a durat aproape un an să vină răspunsul din Moldova precum că permisul meu nu este falsificat. Eu nu aveam de unde să știu când va fi gata și din acest motiv eram nevoit să fac drumuri până la marginea Bucureștiului să întreb de ei dacă este permisul sau nu. Așa am făcut de vreo 3 ori. Am rugat și alte persoane să întrebe pentru mine. Doar să întrebe și să le confirme că e gata ca să vin eu să îl ridic dar cei de la ghișeu spuneau: nu avem voie să oferim o astfel de informație terților fără procură.

Ce faci în perioada cât aștepți permisul?

În ziua depunerii actelor, când este depus și vechiul permis de conducere, primești o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, în care se consemnează numărul de înregistrare al dosarului și data depunerii, numele și prenumele solicitantului, seria și numărul permisului de conducere, statul emitent și categoria/categoriile pentru care documentul este considerat a fi valabil, precum și mențiunea „permisul de conducere a fost depus pentru preschimbare”.

În cazul în care valabilitatea permisului depus nu a expirat, dovada înlocuitoare se emite cu drept de circulație cu valabilitate de cel mult 30 de zile, fără a fi depășită perioada de valabilitate a permisului de conducere, iar pentru celelalte situații, dovada se emite fără drept de circulație. Cu această dovadă poți circula doar pe teritoriul României.

Când dovada expiră dar permisul nou încă nu este gata, trebuie să mergi la ei cu dovada aceasta expirată și să ceri să îți facă una nouă pentru încă o lună și tot așa din lună în lună până primești permisul auto nou. Dacă nu ai nevoie să conduci o mașină în această perioadă, poți să nu mergi după dovadă nouă.

Important: dacă ai solicitat să ridici personal permisul de la ei de la sediu, să nu pierzi acea dovadă pentru că permisul se eliberează doar în baza actului de identitate și cu prezentarea acelei dovezi. În schimb, dacă ai solicitat să primești permisul prin poștă, această regulă nu mai e valabilă.

Vreo informație nu mai este de actualitate?

Dacă ai găsit în articolul meu vreo informație care nu mai este de actualitate sau dacă ai trecut printr-o experiență diferită, scrie un comentariu la acest articol ca să fii de ajutor pentru societate!


Comentarii

Lasă un răspuns