Victor Luchian: ce reprezintă pentru mine viața de student în Oradea

Încă din liceu îmi imaginam că fiind student voi avea parte de cele mai frumoase momente din viață, cuprinzând cele mai tari petreceri, alcool, fete și alte prostii. Nu uitam și de faptul că o să mă duc la universitate ca să capăt o specialitate ce urmează să îmi deschidă noi orizonturi, oportunități pentru viitor.

victor-luchian-student-oradea

Acum, ajuns la universitate, noțiunea de ”student” capătă o nouă înfățișare. Student nu înseamnă doar ziua – facultate, noaptea – petreceri, totul fiind dus la un alt nivel. Deja ca student ai responsabilități pe umerii tăi, este perioada de tranziție dintre tânăr și adult, unde începi să interacționezi cu alți oameni formând noi prietenii (mai ales când ești plecat departe de casa ta, în altă țară). Ca student trebuie să îți dezvolți toate abilitățile la potențial maxim. Nu am uitat nici de distracții. După o săptămână la facultate full de cursuri, seminarii și laboratoare pentru cei ce sunt la inginerie, o petrecere cu prietenii este cel mai bun stimul pentru a reîncărca bateriile.

Transport până în Oradea

Îmi aduc aminte cum a fost când am pornit prima dată spre Oradea. Eram lângă autocar peste 20 de persoane care așteptam să pornim spre Oradea, printre noi majoritatea eram primul an. Din timp vorbisem să ne ducem toți odată. La 16:30 pornisem, mai mult de jumătate de autocar numai studenți spre Oradea. Acolo am început a interacționa unul cu altul, de acolo sau început a prinde primile fire de prietenie. Nici peripețiile n-au lipsit din program. A fost o experiență de neuitat, atunci mi sa părut atât de scurt drumul. Acum deja e un chin să fac această navetă.

În Oradea se poate ajunge atât cu autocarul cât și cu trenul, ambele sunt cam la același preț, deja diferența e în confort și timpul în care ajungi.

Cu autocarul faci escală în Cluj și biletul te costă ~350 MDL până la Cluj și 25 RON din Cluj până în Oradea.

Cu trenul știu că faci 2 escale, una la Cluj și alta la Iași, de acolo luând microbus sau autocar. Mai multe detalii despre tren nu pot oferi. Altă opțiune ar fi cu mașina personală sau cu avionul dacă ai bugetul pe măsură.

victor-luchian-studen-oradea-cu-carlas-dreams

De ce anume Oradea?

Să fiu sincer, nici eu nu pot să îmi răspund la această întrebare.  Până să primesc diploma de bac, nu aveam nici cea mai vagă idee că o să ajung să învăț în România și anume în Oradea. Totul a început când eram într-un grup și toți vorbeau că aplică la studii în România și atunci mi-am zis: ”Ok, ce-ar fi dacă aș aplica și eu la studii în Ro, este mult mai bine decât în Moldova”. Oradea a fost primă opțiune  pe care am ales-o deoarece știam că o colegă a aplicat aici și plus la toate vroiam să ”fug” cât mai departe de casă. Așa a ajuns ca acesta să fie orașul unde o să îmi petrec următorii 4 sani.

Oradea ca oraş

Orașul Oradea cunoscut și ca Oradea Mare situat în vestul României pe râul Crișul Repede ce trece prin centrul orașul. 
Când am ajuns în oraș cu totul necunoscut pentru mine, am fost plăcut încântat de arhitectura acestuia, totul este aranjat ca la carte. Datorită faptului că aici a fost o varietate culturală și religioasă o să vedeți o diversitate vastă în arhiteectura acestui Oraș. Centrul istoric al orașului cuprinde stilurile baroc, clasic, eclectic și secesiunea vieneză.  Un alt loc minunat din oraș este și cetatea.


Viața de noapte este și ea cât se poate de activă. Majoritatea cluburilor, pub-urilor și teraselor se află în zona centrului vechi al orașului ce creează o atmosferă plăcută.
In apropierea orașului se află renumitile stațiuni balniare Băile Felix și Băile 1 Mai. Aici sunt o mulțime de obiecte turistice unde îți poți petrece timpul lejer într-un weekend cu prietenii, stând la ștrand.

Cum gestionezi banii?

”Când vine vorba de bani, toți sunt de aceeași religie” – Voltaire

La modul general vorbind, fiecare cheltuie cât are. Nu poți vorbi de o sumă anume de care ai nevoie ca să poți trăi o lună de zile. În medie ai nevoie în jur la 100 Euro dacă ești genul care nu prea le are cu gătitul și nici cu cluburile dar sunt care o duc bine și cu mai puțini bani (aș vrea să le știu secretul). Pentru cei cărora le place să petreacă, nu mă refer neapărat numai la cluburi, suma deja se dublează. Datorită faptului că suntem atât de departe, să primești acea mică comoară cu alimente de la părinți de acasă este foarte greu, uneori chiar imposibil.

Universitatea. Campusul.

Universitatea din Oradea este considerată una de nivel mediu printre universitățile din România dar ocupă locul întâi într-un studiu de dezvoltare dinamică a universităților. Universitatea este foarte vastă cuprinzând majoritatea facultăților. Spre norocul nostru majoritatea facultăților sunt plasate în campus.

harta-campus-oradea

Campusul cuprinde 3 cămine din cele 4 de care dispune universitatea. Este unul dintre cele mai deocheate campusuri din românia cu o îmbinare reușită dintre arhitectura clădirilor și micul parc. Campusul mai cuprinde biblioteca universității, teren de fotbal, de tenis de câmp, un teren de baschet şi săli de sport.
Deși campusul îți creează o imagine plăcută, când întri în cămin, acesta nu se ridică la nivelul așteptărilor formate de amenajarea campusului.

Cămin C1: Căminul de băieți cu condiții ok. În cameră suntem cazați câte 5, spre norocul celora care sunt cazați cu români de multe ori rămân în weekend singuri sau au norocul să stea mai puțini în cameră datorită faptului că nu prea stau în cămin românii. La fiecare etaj este baie, bucăterie, 2 mașini de spălat și câte un cuptor cu microunde.

Cămin C2: Căminul de fete. În general sunt aceleași condiții ca și în căminul de băieți doar mobilierul în cameră mai nou.

Cămin C3, încă în construcție, dat în exploatare doar 1/3: Cămin mixt. Aici sunt cazați în mare parte studenții români cu medii mari și cei veniți să învețe din alte state (Înafară de Moldoveni). Sunt cazați câte 3 în cameră, având în cameră și baia.

Cămin C4/Înfrățirea: Este situat la o oră de mers pe jos până la campus, cămin la fel mixt. Până la etajul 3 stau cazate fetele, unde condițiile sunt la fel ok, poate mai bune ca în campus. La etajul 4 unde sunt cazați băieții, condițiie sunt mai nașpa, asta se datorează poate faptului că acolo stau numai băieți.

Relațiile Basarabeni – Români şi Profesori

La facultate nu am întâmpinat probleme cu profesorii, și nici la alte facultăți nu am auzit să fi avut probleme. Ei chiar sunt plăcut surprinși când vin studenți basarabeni la ei să învețe, zic că basarabenii sunt cei care vin să facă carte aici în România și că sunt printre cei mai buni studenți ai lor. În timpul orelor profesorii nu fac diferența dintre studenți, toți sunt la fel.
Relațiile dintre basarabean-român diferă de la o persoană la alta. La general vorbind o să găsești români care o să te placă din prima secundă, când o să îți audă accentul de moldovean și o să aveți relații de prietenie foarte strânse dar sunt și unele specimene care nu prea agreează prezența noastră pintre ei, dar într-un final sunt învinși de marea majoritate ”Printre oameni există si lichele”.


Comentarii

Lasă un răspuns