Transnistria vrea unire cu Rusia?

Am auzit foarte des cuvinte de genul „Transnistria are o dorinţă mare de a se uni cu Rusia”, cuvinte spuse de moldoveni în mare parte, de cei ce nu au fost niciodată în Transnistria sau care nu vor să analizeze situaţia dintr-o altă direcţie. Problema Transnistreană ţine foarte mult şi de mine ca persoană, am crescut într-un sat care oficial figurează cât în documentele transnistrene atât şi în cele moldoveneşti. Nu am avut posibilitatea să savurez din Moldova 1, dar posturi de televiziune transnistrene şi ruseşti am privit din toi.

În acest articol îmi voi exprima viziunea mea asupra problemei Transnistrene şi voi dezbate fraza „Transnistria are o dorinţă mare de a se uni cu Rusia”. Voi începe cu Igor Smirnov, „preşedintele” Transnistriei, un individ care prin minune hipnotizează populaţia transnistreană, nu ştiu cum reuşeşte el să convingă lumea că aderarea la Rusia e mai benefică pentru ei decât la Uniunea Europeană, atunci când a doua e mai reală.

„Liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat la o conferinţa de presă susţinută la Tiraspol, că republica auto-proclamată, în fruntea căreia se află, nu va avea o politică de apropiere faţă de Republica Moldova, şi că e pregătită să adere la Rusia”, relatează newsru.com.

L-aţi crezut pe cuvânt? Eu credeam în aceste poveşti atunci când aveam 10 anişori. Voi veni cu 3 argumente care contrazic cuvintele lui Smirnov:

1. Puterea care o deţine. Nici o persoană susţinută de marea parte a poporului său nu se va dezice de puterea pe care o are. Nici parlamentarii din Republica Moldova nu vor să se unească cu România, unul dintre motive: ce rămâne cu ei? În parlamentul român nu-i va lua nimeni deoarece vorbesc şi se comportă ca nişte ţărani pe lângă cei români. Situaţie asemănătoare e şi la Transnistria, crede cineva că după ce Smirnov cu „ţara” sa îşi vor căpăta independenţă el va urca în tren, va merge în Moscova, va semna tratatul de aderare a Transnistriei la Rusia şi va spune: „Domnule Medvedev (sau Putin), luaţi în primire, mi-a făcut mare plăcere să conduc acest pământ, de azi înaite va fi al vostru.

2. „Republica Sheriff”. Sheriff, iată ce ştiu alte state când aud de Transnistria, Sheriff, doar aceasta şi văd alte state intrând în Transnistria. Compania Sheriff este condusă de Oleg Smirnov, fiul lui Igor Smirnov, din acest motiv compania a reuşit să „înghită” toată ţara creând un monopol imposibil de distrus. Ba nu, e posibil, dacă Transnistria va adera la Rusia atunci ruşii repejor vor face curat pe-aici. Nu cred că vor demola stadioanele, benzinăriile şi supermarketurile, cred că alte companii ruseşti mai mari vor pune mâna şi pe aici. La fel mai credeţi că Transnistria are vre-un interes să adere la Rusia?

3. Statele nerecunoscute vor cere independenţă. Acest argument demonstrează de ce Rusia nu vrea să se unească cu Transnistria. Pe harta lumii există o mulţime ţări care încearcă să-şi capete independenţa, nici un stat nu recunoaşte independenţa acestor teritorii deoarece acel stat se va întâlni cu o mulţime de nemulţumiri din partea statelor care la fel au teritorii nerecunoscute, la fel şi din partea acelor teritorii vor apărea nemulţumiri de genul „de ce pe aceia i-ai recunoscut dar pe noi nu?”. Rusia, chiar dacă se crede o putere mare şi nu ia în seamă ce cred alte state, nu va recunoaşte independenţa Transnistriei şi nici mai ales nu o va primi în graniţile sale. Rusia este o federaţie care are în componenţa sa 21 republici (wikipedia), în momentul în care Transinstria va adera la Rusia, fiecare dintre acele republici va avea tot dreptul să-şi proclame independenţa.


Comentarii

2 Responses to Transnistria vrea unire cu Rusia?

  1. LILIANA spune:

    Interesele ruseşti în zona – a căror expresie este conflictul început în 1992 şi tendinţele centrifuge continuate pînă în prezent – împiedică accesul la viaţa naţională măcar pentru românii transnistrieni din raioanele Moldovei. Dacă la început 26.000 elevi din Transnistria au cerut grafie latină, în urma presiunilor rusofonilor au rezistat doar şcolile nr. 20 din Tiraspol (despre care T. Tabunscic vicepreşedinte al Societăţii „Transnistria” anunţa că a crescut de la 30 la 700 de elevi); nr.4, 17, 18, 19, din Bender (Thighina) şi nr. 12 din Rabniţa. În întreaga Transnistrie moldovenii constituie 40% din populaţie (ruşii şi ucrainenii reprezintă doar 22, respectiv 28%); în Tiraspol unde, în 1940, românii formau 65% din populaţie, în 1989 reprezentau abia 12%.

    Cu gîndul la aceşti bravi români transnistrieni va fi zis probabil Corneliu Coposu că „integritatea noastră territorială pînă la frontierele estice ale neamului este o obligeţie sfîntă, ca a XI-a porunca a decalogului românesc”.

  2. LILIANA spune:

    Transnistria a avut dintotdeauna acelaşi rol în planurile imperiale ruseşti: de avanpost şi de cap de pod militar spre Europa civilizată. Astăzi, Noua Rusie îşi impune poziţia la graniţa cu NATO printr-o politică agresivă, de forţă.

Lasă un răspuns