Traseu turistic prin oraşul Bender

Situat pe malul drept al râului Nistru, Bender este un oraş aflat sub jurisdicţia Tiraspolului, adică face parte din autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană. Oraşul este frumos, îngrijit şi are mult mai multe locuri de vizitat decât orice altă localitate din Moldova şi asta în ciuda faptului că se află în zonă de conflict. Mulţi cred că Bender e un oraş cu câteva zeci de blocuri de cinci sau nouă etaje înconjurat de miliţie transistreană, dar nu-i chiar aşa. Acum vă invit să parcurgem un traseu turistic, inventat de mine, prin oraşul Bender (Tighina).

Vom începe cu Cetatea Bender care se află chiar pe malul Nistrului. Nu se numeşte Tighina, cum vor unii să creadă, este construită de Turci aşa că denumirea adevărată este Bender. Potenţialul cetăţii este imens, autorităţile au început lucrările de restaurare (care eu cred că sunt exagerate) şi vor să atragă cât mai mulţi turişti. În cetate nu ai nimic de făcut, decât să te uiţi la zidurile înalte ale cetăţii şi să faci poze. Este şi un muzeu pe teritoriu în care găseşti diferite obiecte, arme şi documente oficiale de pe timpuri, tot în muzeu este miniatura cetăţii.

Cetatea Bender

Autorităţile locale au înconjurat cetatea cu busturile personalităţilor militare ruseşti. A. V. Suvorov este una dintre cele mai importante personalităţi în istoria Transnistriei, bustul lui este amplasat în Cetatea Bender, pe care el a asediat-o. Nu atât de important pentru istoria cetăţii, dar foarte cunoscut în rândurile oamenilor (datorită poveştilor) este Baron Münchhausen. În 1738 el s-a alăturat armatei ruse imperiale în funcţie de aghiotant la Prince Anton Ulrich. Pe data de 26 iunie armata rusă în număr de 55 de mii de ostaşi s-a apropiat de Nistru, mai la nord de Cetatea Bender, dar garnizoana turcească de 60 de mii de ostaşi nu le-a permis să traverseze râul. Până în august, armata a circulat de-a lungul Nistrului încercând să traverseze râul, în acelaşi timp, a participat la numeroase bătălii cu cavaleria turco-tătară care trecea Nistrul. Baronul Münchhausen în componenţa regimentului Princelui Ulrich, în data de 14 august 1738 a arătat curaj în lupta sângeroasă cu turcii în apropierea râului Beloch (Rîbniţa). La sfârşitul lunii august armata a fost nevoită să se retragă la Bug din cauza epidemiei. Această călătorie la Bender, a servit drept inspiraţie pentru povestirea „călătorie peste cetate pe o ghiulea de tun”.

Baron Münchhausen in Bender

În cetate se desfăşoară diferite concerte, expoziţii iar în anul 2008, când oraşul Bender sărbătorea 600 de ani, a avut loc înscenare costumată a asediului cetăţii turceşti de către armata rusă. Din păcate foarte puţine persoane au vizitat cetatea, chiar şi locuitorii oraşului Bender nu ştiu că teritoriul cetăţii este deschis pentru vizitători.

De la cetate mergem spre oraş, pe jos în lungul râului, trecând pe sub podurile feroviar şi cel auto care leagă cele două maluri. Ajungem la parcul de lângă Nistru, în faţă se deschide o alee unde întâlneşti tineri trecând în grabă pe lângă bunicii care stau pe bancă şi citesc literatură rusească. În parc îşi fac poze naşii cu mirii (în apropiere e palatul de nunţi).  Te apropii de balustradă şi admiri apele râului Nistru, pe celălalt mal e plaja, pe râu sportivii se ocupă cu canotaj, o atmosferă degajată în stil sovietic.

Naberejnaia Bender, la Nistru

Acum ne deplasăm spre centrul oraşului, aici începe aglomeraţia, pe lângă stilul arhitectural sovietic, expoziţii, muzee în aer liber, biserici şi monumente observăm o clădire spectaculoasă în inima oraşului, este Piaţa Colhozică, o clădire imensă realizată în formă de trei butoaie şi este toată din sticlă, era ceva deosebit pentru întreaga Uniune Sovietică.

Piaţa Colhozică Bender

Pentru vorbitorii de limba rusă vom vizita şi cinematograful care e realizat într-un stil clasic şi a fost restaurat în anul 2009. Cinematograful are 2 săli, restaurant şi parcare iar vizavi de cinematograf este amplasat bustul lui Lenin, la intrare în parc.

Cinema Gorki Bender

Ziua e scurtă şi noi mai avem de vizitat foarte multe locuri, pentru a ne încadra în 10 ore (cât ne ţin picioarele), vom merge direct la ultimul punct din traseul nostru turistic. În cartierul „Solnecinîi” (s-ar traduce ca însorit/sunny), vom vedea Arcul de Triumf iar peste drum a fost amenajat Cimitirul Memorial Istorico-Militar în memoria ostaşilor şi oamenilor civili decedaţi pe teritoriul oraşului în diferite războaie. În acest cimitir întâlnim mormintele ofiţerilor şi soldaţilor români (apasă pe link ca să deschizi imaginea) căzuţi şi decedaţi în oraşul Bender în anii 1941 – 1944.

Memorial cimitir Bender

Din traseul nostru turistic eu am exclus multe alte locuri istorice pe care doar le voi enumera: Memorialul în slava lucrătorilor de cale feratăBustul lui Alexandr Puşkin; Memorialul de Comemorare şi Doliu; Clădirea Consiliului Local pe care s-au păstrat găurile de la gloanţe de la războiul din 1992; “Monument în memoria gloriei ruseşti, în cinstea unui secol de la alipirea Basarabiei la Rusia”. Mai multe detalii despre acestea găsiţi în internet însă practic toată informaţia e în limba rusă.

Sper ca acest articol să convingă turiştii să viziteze şi oraşul Bender, nu numai Chişinăul, Orheiul Vechi şi Cricova.


Comentarii

19 Responses to Traseu turistic prin oraşul Bender

  1. Sergiu spune:

    Eu nustiu unde esti nascut tu, si nish nu ma inkalzeshte, eu am intrat aici 1 data si mi-a fost deajuns sa citesk 1 propozitie ca sa-mi fac impresii dsp acest site!

    • Dmitri Gorobîc spune:

      Păi eu nu înţeleg la ce reacţie te aştepţi tu? Ce ai vrut să-mi spui prin asta? Ce ai citit deosebit în acest articol că te-a făcut să-ţi creezi vreo impresie deosebită şi mai mult decât atât: te-a făcut să scrii în comentarii că „Bender e pe malul Stâng al râului Nistru” dacă asta e o GREŞEALĂ, el e pe malul DREPT şi cetatea la fel e pe malul DREPT al Nistrului.

      Îmi pare rău că există persoane care fără motiv şi fără argumente îşi permit în mod eronic să mă înjosească.

  2. Sergiu spune:

    orasul e pe malul Sting…

  3. Bravo, Dmitri! Super scris. La corijat pe masa mea))).

  4. Am fost si eu acolo! Sincer e superb! Dau prioritate lui daca in competitie e alaturi de Tiraspol.
    Bender e asa de verde , calm si placut. Vreau o viza de resedinta acolo. Cine ma ajuta?

  5. Dan Belibov spune:

    Pare interesant că un articol îţi poate schimba viziunea despre localitatea naşterii tale, îţi poate descoperi adevăratul său potenţial turistic, dorinţa de a arăta prietenilor din alte localităţi Benderul şi Varniţa mi-a crescut imens. See you toate că am vizitat toate aceste locuri de multe ori, îmi prezintă interes chiar şi întreg traseul, nu am încercat să fac un astfel de marş şi cred că e unul foarte reuşit cît pentru turişti străini atît şi pentru locuitorii oraşului.

  6. Anton Eugen spune:

    cam nu prea e placut oraselul dupa orele 21, dar e ok ))

  7. Olga spune:

    Citind acest articol am aflat multe lucruri noi și interesante despre orașul Bender. Este un oraș frumos, curat și cu multe locuri de vizitat unde turiștii, chiar și locuitorii orașului, fac multe poze, admiră locurile pitorești ale orașului și pur și simplu au posibilitate de a petrece vesel timpul. Cred că toți care au citit articloul sunt interesați să viziteze orașul Bender din curiozitate.

  8. Iuliana spune:

    Orasul Bender cu adevarat este un orash superb.Toate locurile pitoreshti,toate strazile,si monumentele,absolut totul imi provok cele mai sincere si splendide emotii,deoarece orice persoana vizitindu-l ,ramine cu inima si sufletul in nebainuita frumusete a orashului…Dima,iti multumim pentru acest spectacolos articol,kiar am si aflat unele detalii noi…Eshti foarte bravo!!!

  9. Inga spune:

    Ştii, cînd zic cuiva că sunt din Bender (Transnistria) deseori se sperie, şi mukţi au idei greşite despre aceste locuri. Bender-e un orăşel drăguţ, deşi predomină atmosfera sovietică e deosebit în felul său. Merită vizitat, măcar pentru a-l vedea dintr-o altă parte.
    Mulţumesc pentru articol, e foarte util chiar şi pentru cei din oraş. Eu , trăind în Bender de 17 ani la fel niciodată un am fost în Cetatea Bender , trist.

  10. Iar articolul imi place foarte, de unele momente chiar nici n-am stiut pina la citirea articolului…BRAVO, Dima….

  11. Necatind la ceea, ca in unile inscriptii se mai intilnesc greseli, totusi orasul Bender merita de a fi vizitat, fiind ca intr-adevar este un oras super si foarte curat in comparatie see you alte orase din Republica Moldova…

  12. Mariana spune:

    asta cu Piata Colhozica e tareee )))))))))))

  13. Andrei spune:

    în fotografia „mormintele ofiţerilor şi soldaţilor români” textul este scris cu greșeli , FUUUUUUUU!

  14. Adriana spune:

    Un articol foarte interesant, ai dreptate, este un oras doarte frumos, si merita cu adevarat sa fie vizitat!

  15. Dorina spune:

    Ai scris un articol foarte interesant!Am vizitat de câteva ori Benderul dar până acum nu am ştiut că sunt atâtea locuri frumoase şi interesante acolo. M-ai motivat să vizitez din nou Benderul, şi să cunosc cât mai multe despre el.
    La fel ca şi tine, sper că ceea ce ai scris să-i motiveze pe cei de la Redescoperă Moldova să viziteze Benderul, să facă poze, ca cei care vor vedea pozele să rămână plăcut uimiţi de frumuseţea ce o avem în ţară la noi.

  16. Olivia spune:

    Da ai dreptate orasul Bender este destul de ingrijit,cu multe locuri pitoresti si monumente.Locuitorii majoritatea vorbesc in limba rusa chear si moldovenii care locuiesc acolo vb in limba rusa.

Lasă un răspuns