Cum este corect: Paște sau Paști?

De la ultimul meu articol despre Paște sau Paști au trecut 6 ani. Între timp a apărut DOOM 2 care a venit cu modificări, pe care le-am analizat în articolul de mai jos.

Hai să vedem cu ce nou vine DOOM 2 (aceasta este ultima ediție a Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), dar mai întâi am să vă recomand să citiți vechiul articol despre Paști sau Paște fericit, este destul de epic.

Trebuie să știm că, în DOOM 2, cuvântul Paște are semnul exclamării în față, ceea ce înseamnă că, în comparație cu ediția anterioară a dicționarului, a fost făcută o modificare.

 

paste-fericite

Până nu demult exista o singură formă corectă: Paști! În prezent, ambele forme, adică atât Paşte cât și Paşti – sunt acceptate, doar că ele nu reprezintă exact același lucru. Pentru a înțelege diferența, vom citi definiția din DOOM 2:

!páște2/paști (pâine sfințită) s. f. pl., art. páștele/páștile

!Páște (sărbătoare) s. propriu m., pl. Paști (doi Paști; dar pl. f. Sfintele Paști)

Toate cuvintele (Pască, Paște, Paști) se trag din latinescul pascha. Conform definiției de mai sus, cuvântul Paști a devenit pluralul cuvântului Paște. Nu pentru că așa ar fi corect, ci pentru că toată lumea utiliza în vorbire varianta greșită, adică Paște, din acest motiv a devenit necesar ca limba să se modifice.

În DEX ’09 (Dicţionarul explicativ al limbii române), a apărut al doilea sens al cuvântului Paște (primul sens a fost despre mâncatul de iarbă):

PAȘTE2, paști, s. m., s. f. 1. N. pr. m. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea învierii lui Hristos, iar la evrei în amintirea ieșirii lor din robia egipteană, sub conducerea lui Moise. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată. 2. S. f. Pâine sfințită care se împarte la biserică în ziua de Paște (1); pască. [Var.: páști s. m.] – Lat. pascha, -ae.

Tot DEX ’09, la căutarea definiției pentru cuvântul Paști, ne redirecționează către Paște:

PÁȘTI s. m. v. paște2.

Precizez că vechiul DEX, în dreptul cuvântului Paști, venea cu definiția pentru Sărbătoarea Religioasă de Înviere a Domnului. DEX-ul din 2009 a mutat definiția în dreptul cuvântului Paște, iar cuvântul Paști a devenit pluralul primului.

Concluzie

Este corect atât Paște cât și Paști însă în funcție de context:

Corect:

  • Paşte fericit! / Un Paşte fericit!
  • Sărbătoarea de Paște / Sărbători de Paști
  • Sărbătoarea Paştelui / Sărbătorile Paştelui
  • Sărbătorile Paştilor / Sărbătorile de Paşte / Sărbătorile de Paşti
  • Postul Paştelui / Postul Paştilor
  • Sfintele Paşti
  • Paștele este primăvara / Paștile sunt primăvara

Greșit:

  • Paști fericit! / Un Paști fericit (Paști este plural iar fericit este singular. Cum ai spune: Ouă colorat sau La mulți an)
  • Sfintele Paște (pentru că Sfintele este la plural iar Paște este la singular)
  • Sărbătoarea de Paști (de data aceasta cuvântul Sărbătoarea este la singular iar Paști este la plural)
  • Paștiul (este incorect deoarece pentru substantivul la plural se folosește un articol hotărât de singular).

Comentarii

Lasă un răspuns